NAM mag fouten Twente niet herhalen in Drenthe: 'Schoonebeek krijgt schone afvalwater van oliewinning'

Bij de oliewinning bij Schoonebeek komt afvalwatervrij, dat nu nog naar Twente wordt afgevoerd, maar vanaf volgend jaar in Drenthe moet blijven. Foto: Boudewijn Benting

Schoonebeek mag meepraten over de lozing van afvalwater uit de oliewinning. Vanaf 1 januari 2024 zal die circulair en daarmee schoon zijn.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van mijnbouw beloofde dit dinsdagavond tijdens een debat met de Tweede Kamer. Hij komt eind deze maand naar Schoonebeek om met de inwoners te praten over zijn plan om de bodeminjecties van afvalwater uit de oliewinning vanaf volgend jaar naar Schoonebeek te verplaatsen.

Het blijft niet bij praten

Op aandringen van Kamerlid Agnes Mulder (CDA) uit Assen beloofde Vijlbrief dat het niet bij praten blijft, maar dat er een duidelijk plan komt voor de medezeggenschap van de bevolking.

„Ik ben verantwoordelijk voor het verlenen van een vergunning, maar ik zal uitgebreid overleggen met de inwoners van Schoonebeek”, beloofde Vijlbrief.

Hij erkende dat dit begin dit jaar helemaal misging toen de NAM niet alleen de inwoners van Schoonebeek, maar ook het provinciebestuur van Drenthe compleet overviel door het voornemen bekend te maken de afvalwaterlozing te willen verplaatsen van Twente naar Drenthe.

Het debat dinsdag vond plaats op initiatief van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. De politicus uit Twente maakt zich druk over alles wat er mis is gegaan bij de lozing van het afvalwater in Twente. Daarbij zijn veel te hoge concentraties schadelijke stoffen aangetroffen. Vanwege problemen bij een boorput is de oliewinning bij Schoonebeek stilgelegd. De NAM wil die per 1 juni hervatten.

‘Probleem niet van Twente naar Drenthe verplaatsen’

Dan zou er dus nog een half jaar afvalwater in de Twentse bodem geïnjecteerd worden. De NAM moet het probleem vervolgens niet van Twente naar Drenthe verplaatsen, dat is Vijlbrief met de Kamerfracties eens. Hij verwacht dat Schoonebeek echter schoner water zal krijgen. „We voegen er nu allerlei stoffen aan toe om te voorkomen dat de leiding tussen Schoonebeek en Twente gaat roesten. Dit hoeft straks niet meer.”

Vanaf 1 januari 2024 moet het proces met het afvalwater ‘helemaal circulair zijn’, aldus de staatssecretaris, oftewel helemaal schoon. „De NAM mag dan geen stoffen meer toevoegen aan de bodem die er niet al inzitten”, legde hij uit.

Waarom is de oliewinning niet meteen verboden?

De meeste Kamerfracties zijn zeer kritisch. Zo vroegen zij zich af waarom Vijlbrief niet meteen de oliewinning en daarmee het lozen van afvalwater stillegde toen bleek dat het afvalwater te veel schadelijke stoffen bevatte. Door een lek in de leiding kwam onder andere tolueen in de bodem terecht. Volgens Vijlbrief was er geen rechtsgrond voor een verbod, omdat de NAM nu eenmaal een vergunning heeft.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman vergeleek de situatie in Twente met de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Suzanne Kröger van GroenLinks noemt de oliewinning bij Schoonebeek uiterst inefficiënt. De olie moet met stoom soepel worden gemaakt, daardoor ontstaat ook het afvalwater. Dit vergt veel aardgas. Volgens Vijlbrief is de energieopbrengst van de winning echter vier keer zo hoog als wat het kost om de olie boven de grond te krijgen.

Nieuws

menu