Schoonoord duikt dubbel de historie in

Stichting Historisch Schoonoord gaat op zoek naar historisch beeldmateriaal. Op de foto: overval op bejaarde kruideniers in Schoonoord in de jaren '80.

Er komt een nieuwe historische vereniging in Schoonoord: Stichting Historisch Schoonoord en omstreken.

Drie oud-Schoonoorders staan aan de basis ervan: Cor de Graaf, Jaap Hekkema en Henk Timmer. Schoonoord heeft al een historische club: 't Ellertsveld. Deze vereniging geeft kronieken uit met zowat alles wat sinds 1854, toen Schoonoord werd gesticht, in de kranten heeft gestaan over het dorp en omstreken.

Toegankelijk

,,Ze verrichten daarmee prima werk'', zegt Timmer. ,,Zelf maak ik regelmatig gebruik van hun kronieken. Maar wij willen graag zo veel mogelijk mensen betrekken bij historisch onderzoek. Zij zijn maar een bescheiden club. Onze ervaring is dat zij hun bronnen meer afschermen. Wij willen dat alles voor iedereen toegankelijk is.''

Henk de Geeter van 't Ellertsveld is zich daarvan niet bewust. ,,Iedereen kan inzage krijgen in ons materiaal. Het klopt dat we klein zijn, we zijn met z'n vieren. In het verleden hebben we meerdere mensen gevraagd mee te helpen om het Drents Archief in Assen door te spitten, maar de meesten haakten snel af.''

Pareltjes

De nieuwe club is op zoek naar oud beeldmateriaal. Daarom is er zaterdag opnieuw een scandag in verzorgingshuis Het Ellertsveld, waar mensen hun oude foto's en filmpjes kunnen laten digitaliseren. ,,We willen daarmee voorkomen dat uniek materiaal wordt weggegooid. Er zitten pareltjes tussen'', zegt Timmer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu