Schrijfcursus Huus van de Taol werpt vruchten af: negen nieuwe Drentse toneelstukken

Winnaar ‘Kört&Goed’ 2019: Crescendo Gieterveen. Foto: Anneke Bloema

De schrijfcursus van streektaalorganisatie Huus van de Taol van afgelopen winter heeft maar liefst negen Drentstalige éénakters opgeleverd.

Helaas is de laatste gemeenschappelijke afsluiting vanwege de coronacrisis geschrapt”, zegt woordvoerder Bert Rossing. ,,Maar het schrijven van de laatste opdracht is wel geslaagd. Alle negen toneelstukken zijn te lezen op de site van het Huus van de Taol , inclusief een paar ‘anfieterfilmpies’.”

Verse toneelstukken voor Drentse toneelclubs

Gevolg is dat toneelclubs in Drenthe in het komend seizoen een nieuw stuk op de planken kunnen brengen. ,,En dat was wat het Huus van de Taol graag wilde bereiken”, zegt Rossing. ,,Een aantal van de nieuwe stukken blijft niet in een la liggen, maar wordt echt uitgevoerd. Voor drie stukken is nu afgesproken, dat deze bij de eigen toneelclubs in première zullen gaan. Andere clubs mogen daarna pas met deze éénakter aan de gang.”

De schrijfcursus kwam voort uit het jaarlijkse éénakterfestival ‘Kört&Goed’. Of de editie in maart 2021 op basis van de coronaregels kan doorgaan, besluit de organisatie eind augustus bepaald. Als dat wel het geval is, dan kunnen toneelclubs zich vanaf september inschrijven voor het festival.

Nieuws

Meest gelezen

menu