Schrijfster Judith Koelemeijer vertelt in synagoge Coevorden over Joodse Etty Hillesum. 'Ze is haar eigen weg gegaan, ondanks alles'

Judith Koelemeijer.

Judith Koelemeijer.

Als afsluiting van de Internationale Vrouwendag in Coevorden van zondag 5 maart tot en met vrijdag 11 maart geeft de Nederlandse schrijfster Judith Koelemeijer op 16 maart een lezing over haar nieuwste boek Etty Hillesum, het verhaal van haar leven.

Koelemeijer vertelt dan over de biografie die zij in opdracht van de Etty Hillesum Stichting heeft geschreven en die in september 2022 uitkwam. De biografie gaat over de Joodse Etty Hillesum die in Auschwitz is vermoord.

Brieven en een dagboek

Esther (Etty) Hillesum is geboren op 15 januari 1914 in Middelburg als dochter van Joodse ouders. Zij bracht haar jeugd door in onder andere Middelburg, Hilversum, Tiel, Winschoten en Deventer. Vader Levie was docent klassieke talen en moeder Riva was, met haar Joodse ouders, in 1907 uit Rusland gevlucht voor de vele pogroms waar de familie mee te maken kreeg. Haar grootvader van vaderskant was opperrabbijn in Zwolle geweest, maar haar ouders waren niet gelovig. Zij lieten zich in 1937 uitschrijven als lid van de Joodse gemeente. Etty studeerde rechten in Amsterdam en daarna volgde zij nog een studie Slavische talen die ze echter, door de anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter, niet kon afmaken. Totdat zij naar Westerbork werd vervoerd voorzag zij in haar onderhoud door het geven van privélessen Russisch. In het kamp schreef Etty veel brieven en zij hield een dagboek bij. Hierdoor is Etty, nadat zij op 30 november 1943 in Auschwitz is vermoord, wereldberoemd geworden.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's