Schrijvers omstreden boek Spookhoeve Ruinerwold: Alles gedaan om privacy kinderen zo veel mogelijk in acht te nemen

De boerderij in Ruinerwold en vader Gerrit Jan van D.

De verontwaardiging over het boek Spookhoeve Ruinerwold, Mysterie van een duister gezin ontrafeld is onterecht. Dat vinden de schrijvers, Marcel Vink en Silvan Schoonhoven.

„We hebben gewoon goed ons werk gedaan”, reageren de Telegraaf-journalisten. Het boek gaat volgens hen over het leven van vader Gerrit Jan van D. en niet over zijn negen kinderen. „Van D. is de hoofdverdachte in een strafzaak die wereldwijd wordt gevolgd. Op basis van talloze documenten, interviews en delen uit het strafdossier schetsen we een uitvoerig beeld van hem. Het is een reis door zijn leven tot nu toe.”

Kinderen hard geraakt door gebruik vertrouwelijke informatie

Donderdagavond werden Schoonhoven en Vink in de talkshow Op1 geconfronteerd met een schriftelijke verklaring van de kinderen. Daaruit blijkt dat het de kinderen steekt dat de journalisten ook gebruik hebben gemaakt van informatie die zij in vertrouwen aan de politie hebben verteld.

In hun verklaring staat: „Wij zijn hard geraakt door de manier waarop er met onze informatie wordt omgegaan en in een boek terecht is gekomen. Het schaadt ons extra in deze moeilijke situatie, terwijl veel van wat we lezen niets met de waarheid te maken heeft. Het kwetst ons dat er in de titel gesproken wordt van een ‘duister gezin’, waardoor het lijkt alsof wij iets verkeerd hebben gedaan. Anders dan de schrijvers beweren, is niemand van ons benaderd voor een reactie op het boek.”

Terughoudend met details over seksueel misbruik

Dat laatste wordt door Schoonhoven en Vink met klem weersproken. „We hebben wel contact gehad met kinderen uit het gezin. Zij hebben ervoor gekozen om dat af te breken. Als dat niet was gebeurd, hadden we in gesprek kunnen gaan. Er is alles aangedaan om hun privacy zo veel mogelijk in acht te nemen. We noemen geen namen van kinderen. Niets is herleidbaar naar een persoon en we zijn bijzonder terughoudend met details over het seksueel misbruik.”

Te laat voor juridische stappen

De advocaat van de verdachte vader Van D. heeft door een deskundige op het gebied van mediarecht laten onderzoeken of het juridisch mogelijk was om publicatie van het boek Spookhoeve Ruinerwold te verbieden. „Dat boek is geschreven op volstrekt onvolledige informatie en schadelijk voor mijn cliënt”, aldus raadsman Robert Snorn. Het boek is sinds vrijdag te koop. De advocaat verwacht niet dat er nog juridische stappen worden ondernomen nu het boek al is gepubliceerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold
menu