Schuren op dreunen AC/DC

Edze de Haan werkt aan tempel. Foto: Marcel Jurian de Jong.

In het weekend, als de rest van het industrieterrein verlaten is, draait Edze de Haan de volumeknop van zijn stereo volledig open. Dan dreunt AC/DC uit de speakers en werkt hij het prettigst aan de Maya-tempel voor de Kop van de Vaart, (bijna) parallel aan de Maya-expositie in het Drents Museum. Begin maart krijgt de tempel een plekje.

Druk erop houden
,,Ik werk ook 's avonds en in het weekend. Je moet de druk erop houden, anders loop je aan het eind te stressen'', zegt De Haan die de tempel bouwt. Hij is al een flink eind op weg. In zijn werkplaats staan de vier hoge trappen die straks gezamenlijk de tempel dragen. Het kunstwerk wordt straks 6 meter breed. ,,Het lijkt nu heel wat, maar het plein bij De Vaart is groot, dus het valt wel mee straks'', verwacht De Haan. Om zijn tempel komen vier zuilen die kunstenaar Frans Jansen maakt.

Omdat de tempel extra stevig moest worden, zodat kinderen erop kunnen klimmen, heeft De Haan extra materiaal gebruikt. ,,Ik heb 1000 meter regels (dikke balkjes) gebruikt en 160 vierkante meter aan houten platen.'' De tempel kan na de tentoonstelling in het Drents Museum(tot 4 september) de functie van een tribune krijgen. Momenteel legt De Haan de laatste hand aan het schuurwerk. Alle tegels schuurt hij met de hand glad. Daarna volgt de coating, zodat de tempel straks tegen regen en viezigheid kan.

Met hoofd en handen
De Haan werkt op zicht, hij heeft geen tekening of maquette gemaakt van de tempel. ,,Ik gebruik foto's ter inspiratie en daarna ga ik aan de slag met hoofd en handen. Soms kom ik 's ochtends de werkplaats in en denk ik: dat is toch niets. Dan trap ik de boel in elkaar en begin ik overnieuw.'' Met de Mayatempel is dat niet nodig geweest.

Op 11 maart wordt de tempel onthuld. Iets later dan gepland. Eerst zou de onthulling samenvallen met de nieuwe Maya tentoonstelling in het Drents Museum (dit weekend). De Haan: ,,Maar dan heb je wel veel activiteiten in een weekend, daarom is het nu iets later.''

Nieuws

Meest gelezen

menu