Senbis uit Emmen krijgt 230.000 euro subsidie uit Assen en Brussel voor ontwikkeling van sterker bioplastic

Gerard Nijhoving van Senbis uit Emmen. Archieffoto: Hans van Dijk

Het Emmer bedrijf Senbis kan in totaal 230.000 euro aan Europese en provinciale subsidie tegemoet zien voor het fabriceren van een sterkere en beter afbreekbare soort bioplastic.

Daarvan is 50.000 euro afkomstig van de provincie Drenthe, terwijl de resterende 180.000 euro komt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Beide willen daarmee de verdere vergroening van de Drentse chemiesector stimuleren.

‘Revolutionair’

Senbis is gevestigd op het grote Emmtec-industriepark en werkt met onderzoekers aan de ontwikkeling van allerlei duurzame plastics. Zo is het bedrijf sinds 2017 bezig met een biologisch afbreekbare korrel voor voetbalvelden.

Directeur Gerard Nijhoving: ,,We merken nu dat we tegen grenzen aanlopen, omdat de huidige bioplastics vaak niet sterk genoeg zijn. Als het ons lukt om zo’n type bioplastic te ontwikkelen dan is dat revolutionair.”

De toekenning van de subsidie vindt definitief plaats na toetsing op wet- en regelgeving door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Belangrijke rol voor chemiebedrijven Emmen in groene economische groei

De provincie zet al langere tijd in op een groene economische groei en groene arbeidsplaatsen. Ook in de onlangs vastgestelde `Economische Koers Drenthe 2020-2023” is dit een belangrijk uitgangspunt. Gedeputeerde Henk Brink ziet hier ook een belangrijke rol weggelegd voor de chemiebedrijven in Emmen. ,,Met name op het gebied van bioplastics en circulariteit van plastics vinden er mooie ontwikkelingen plaats, waarbij diverse Drentse bedrijven betrokken zijn.”

Chemport Europe

Ook de positie van Chemport Europe, de samenwerking tussen chemiebedrijven in Emmen en de Eemshaven, wordt met de ontwikkeling van beter bioplastic verder versterkt. ,,Gezamenlijk maken ze het mogelijk dat Noord-Nederland zich internationaal onderscheidt als dé groene chemieregio van Europa”, zegt Brink.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu