Sensor City op rand faillissement

FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Sensor City, het netwerk van tweehonderd sensoren in de stad Assen, vraagt acht ton van de gemeente Assen. Als dit geld er niet snel komt, gaat de club op korte termijn failliet.

“De situatie is uiterst zorgwekkend, een financieel debacle dreigt”, schrijft voorzitter Rob Goossens van de raad van toezicht in een brandbrief aan het college van B&W.

Levende proeftuin

Het doel van Sensor City is van Assen een levende proeftuin te maken waar onderzoekers en bedrijven allerlei experimenten kunnen doen. Hoewel de overheid miljoenen in het project stak, is het nooit een succes geweest, bleek zaterdag uit een reconstructie van deze krant. De aanleg liep vertraging op, de techniek haperde en grote onderzoeksprojecten bleven uit.

Sensor City heeft een acuut geldtekort van zo’n 800.000 euro, veroorzaakt door een conflict met subsidieverstrekker SNN. Daarnaast verwacht de club voor de komende jaren een exploitatietekort. Als Assen niet over de brug komt, moet het sensornetwerk worden verkocht. Dat levert volgens Goossens hopelijk een miljoen euro op, waarmee schuldeisers kunnen worden afgelost.

Stoppen

De gemeente Assen zit al langer met Sensor City in haar maag. Vanwege de tegenvallende resultaten overweegt de gemeente het project aan te passen of zelfs te stoppen. Onderzoeksbureau Berenschot zette in opdracht van de gemeente de mogelijkheden op een rij. Wethouder Maurice Hoogeveen (D66) had verwacht in december een toekomstplan aan de gemeenteraad te kunnen presenteren, maar hij heeft meer tijd nodig. Het plan wordt nu in januari verwacht.

En dat duurt voor Sensor City te lang, luidt nu de noodkreet van Sensor City. Er moeten veel rekeningen worden betaald, tijd om te wachten tot januari is er niet. Goossens zegt dat voorkomen moet worden dat Sensor City failliet gaat. “Dat is van belang”, schrijft hij, “om maatschappelijke onrust en imagoschade voor de stad Assen en de provincie Drenthe te voorkomen’. Beter is het om dan te kiezen voor een geruisloze ontmanteling.”

Saillant is dat uit de brief van Goossens blijkt dat Hoogeveen al op 25 februari al op de hoogte is gebracht dat dit jaar een exploitatietekort dreigt bij Sensor City. Ondanks vragen uit de raad bracht hij pas in november in een besloten vergadering de penibele situatie over aan de gemeenteraad.

Nieuws

Meest gelezen

menu