Service Dogs in 2e Exloërmond kan door het coronavirus zijn hulphonden niet kwijt

Cooper helpt instructrice Mynouk bij het uittrekken van haar schoen. Foto: Service Dogs

De aanwas van hulphonden bij Service Dogs in 2e Exloërmond ligt volledig stil. Cliënten zien reikhalzend uit naar de komst van hun nieuwe huisgenoten, maar die feestjes gaan voorlopig niet door. Er dreigt een tekort.

Laden en deuren opentrekken, de was in de machine doen, boodschappen oprapen... Labrador Cyana (3) is van alle markten thuis. Zij stond te trappelen om het nest van Service Dogs te verlaten.

Elk risico op besmetting uitsluiten

,,Ik had halverwege maart de afspraak met een cliënt in Gelderland. Ze hadden al eens kennis gemaakt. De hond zou voor een periode van twee weken komen logeren, maar we moeten elk risico op besmetting met corona uitsluiten”, zegt eigenares Mynouk Louwerse (23) van het Service Dogs instituut in 2e Exloërmond. Nee, dat slaat niet op de honden zelf.

,,Voor zover mij bekend zijn er in de hele wereld maar een paar honden die met corona besmet zijn. Katten zijn volgens de laatste berichten vatbaarder, ook om het aan elkaar over te dragen. Maar stel dat iemand met corona de hond aait? Dan loopt de cliënt gevaar te worden besmet. Dat risico mogen we onder geen enkele voorwaarde lopen want je praat wel over een kwetsbare groep.”

Het hele land door

Mynouk Louwerse leeft haar passie tot droombaan verheven. Twee jaar geleden nam ze de toko over van Markus Goetz. Ze doorkruist het hele land, tot Heerlen aan toe, om cliënten te bezoeken voor nazorg of training. De honden zijn een jaar of 7, 8 als ze met pensioen gaan. Tot die tijd blijft Mynouk een oogje in het zeil houden.

Service Dogs leidt jaarlijks tussen de 5 en 10 honden op. Zodra pups getest en geschikt bevonden zijn, worden ze in een gastgezin ondergebracht waar ze ook worden gesocialiseerd en geschoold. Dat gebeurt onder supervisie van Mynouk. Elke woensdagmiddag verzamelen de gastgezinnen en viervoeters zich ergens in de regio voor een door haar verzorgde praktijktraining. ,,Van de Albert Heijn in Borger tot een Tuincentrum in Assen of een hondenspeeltuin in Hoogeveen of Beilen.”

Geen doorstroming meer

Maar tijdens de coronacrisis ligt alles plat. ,,We hebben nog drie jongere honden dan Cyana die ook bijna zover zijn dat ze met een cliënt kunnen worden gematcht. Daar komt nu niks van terecht. Ik zou deze week in Heerlen langsgaan voor een teamtraining met een jongen van 8. Hij was met zijn hond op de goede weg, maar ook die ontwikkeling staat stil. En nu er geen doorstroming meer is, kunnen we ook minder nieuwe honden aanschaffen. Als dit nog veel langer duurt, ontstaat er een tekort.”

Banaan pellen

Hulphonden leren tussen de 50 en 70 commando’s. Mynouk Louwerse blijft zich verbazen over wat ze allemaal kunnen. ,,Je houdt het niet voor mogelijk, maar er was zelfs eentje die het voor elkaar kreeg een banaan af te pellen. Heel voorzichtig, zonder ‘m kapot te bijten.”

De enorme diversiteit aan lichamelijke beperkingen maakt dat elke cliënt zijn eigen specifieke wensen heeft. Maatwerk is daarom geboden. ,,We kijken wat een hond goed kan en bij wie hij het beste past, ook qua karakter. Pakt de kennismaking goed uit, dan mag de hond een paar weken komen logeren zodat ze een band kunnen opbouwen.”

Een hulphond via Service Dogs kost rond 25.000 euro, over het algemeen dekken zorgverzekeraars zo’n twee derde van deze kosten. Donateurs en fondsen zorgen voor de rest. Louwerse wacht met smart op het moment dat ze haar activiteiten weer kan oppakken. Maar ze gelooft er niet in dat dit op korte termijn kan.

,,Natuurlijk hoop ik straks gewoon weer aan het werk te kunnen, maar het is een illusie om te denken dat na 28 april alles weer zijn normale gangetje gaat. Ik vrees dat dit nog wel even gaat duren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu