Shakespearetheater heeft viering jubileum een jaar verzet, maar zonder financiële hulp kan het feest in 2021 wéér niet doorgaan

Een moment tijdens 'King Lear', zomer 2018. Foto: Jaspar Moulijn

Corona zette een lelijke streep door het jubileumjaar van Shakespearetheater Diever. Dat wil het complete feestprogramma komend jaar inhalen, maar dan moet er wel geld bíj.

Voorzitter Peter Sloot is bij lange na niet de enige theaterbaas met het probleem. Hij is beslist in goed gezelschap, maar dat maakt het dilemma er eerder groter dan kleiner op. ,,Als anderhalve meter afstand houden inderdaad het nieuwe normaal wordt, kunnen we in het openluchttheater nog maar 200 mensen tegelijk ontvangen, in plaats van 1000”, legt hij uit.

,,Dan redden wij het komend jaar niet om, zoals we gewend waren, van de recettes rond te komen en moet er geld bíj. We onderzoeken nu wat de mogelijkheden zijn. Zijn er fondsen, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, waar we een beroep op kunnen doen? Is er coronahulp waar we misschien recht op hebben? Er is ook al contact gelegd met de provincie en de gemeente Westerveld.”

Grootse viering 75-jarig bestaan

Shakespearetheater Diever bestaat 75 jaar. Dat zou in 2020 groots worden gevierd. Begin dit jaar stond een uitgebreid jubileumprogramma in de steigers, waarvoor de repetities al in volle gang waren. Totdat zich plots de coronacrisis aandiende en alles anders werd.

Sloot en consorten hadden weinig keus en besloten al snel alle geplande voorstellingen een jaar door te schuiven.

De hoop was toen dat in 2021 het leven weer zou zijn zoals vroeger. Inmiddels is dat verre van zeker. Met zo’n 400.000 euro aan jaarlijkse recettes kon het Shakespearetheater altijd met gemak de eigen broek ophouden, nu dreigt Sloot dus financiële hulp te moeten inroepen.

Het overdekte Globetheater, pal naast de openlucht-arena, biedt ook geen soelaas, integendeel: ,,Daar kunnen door de coronamaatregelen nog maar 40 bezoekers in, in plaats van 180. Dat is gewoon ook niet leuk!”

Jubileumprogramma met vier stukken

In het jubileumjaar zou een dubbele voorstelling buiten worden gespeeld: Macbeth , in combinatie met Comedy of Errors . Voor het Globetheater stond een eenmalige opvoering van Midzomernachtdroom gepland. En er zou in de overdekte arena nóg een stuk worden gespeeld: De Plattelandsvrouwenvereniging afdeling Diever brengt het wereldberoemde Schotse stuk anno 1946.

Het complete jubileumprogramma is dus verzet naar komend jaar. Op de website van het Shakespearetheater zijn overal al nieuwe data bij ingevuld: bij de voorstellingen, maar ook bij de try-outs en premières. Maar corona zorgt nog voor te veel onzekerheid om zelfs maar te denken aan het opstarten van de ticketverkoop.

‘We gaan ervan uit dat we kunnen spelen’

Op korte termijn hoeft hij niet op een soepeler coronaregime te rekenen, de voorzitter vestigt zijn hoop daarom in eerste instantie op geldelijke steun. ,,Als daar in december meer duidelijkheid over is, denk ik dat we er wel uitkomen. We zijn optimistisch hoor, we gaan ervan uit dat we volgend jaar kunnen spelen. Maar uiterlijk in januari moeten we wel zekerheid hebben. Dan kan er weer gerepeteerd worden en kunnen we de verdere voorbereidingen ter hand nemen.”

Alle benodigde decors en kostuums waren dit voorjaar al klaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu