Overeenkomsten tussen corona en 20 maanden gijzeling: Shit happens, maar hoe ga je er mee om?

Vrijheid kun je zomaar kwijt raken, dat weten de eerstejaars studenten van het Drenthe College nu ook. Woensdag luisterde een aantal van hen ademloos naar Arjan Erkel, de medewerker van Artsen zonder Grenzen die 20 maanden gegijzeld werd in Dagestan.

Arjan Erkel in De Nieuwe Kolk met studenten van het Drenthe College. Op het scherm een foto van hem toen hij na twintig maanden gijzeling terugkeerde in Nederland.

Arjan Erkel in De Nieuwe Kolk met studenten van het Drenthe College. Op het scherm een foto van hem toen hij na twintig maanden gijzeling terugkeerde in Nederland. Foto: Marcel Jurian de Jong

Woensdag kon het nog, vanaf donderdag is het verboden. Een bijeenkomst met studenten in De Nieuwe Kolk. De bijna twintig studenten, ruim verspreid over de theaterzaal, van het Drenthe College realiseren zich dat het nog een bijzondere gebeurtenis is, de lezing van Arjan Erkel over vrijheid versus gevangenschap. Ze vuren dan ook de ene vraag na de andere op hem af, waardoor het programma enigszins uitloopt.

Werk in horeca kwijt

Danilo is geboren in 2003, dus alweer een jaar nadat rebellen Erkel gijzelden. Danilo studeert nu voor juridisch administratief medewerker en realiseert zich dat de vrijheid die hij nu moet inleveren, niet te vergelijken is met wat Erkel overkwam. Maar toch: Danilo is zijn bijbaan in de horeca kwijt. Voetballen mag hij als 17-jarige nog net. „Tijdens de eerste lockdown vond ik het aanvankelijk wel leuk, maar al gauw verveelde ik mij.”

Paralellen met de ontvoering van Erkel (50) zijn er ook. Aanvankelijk dat hij met twee maanden wel vrij zou komen. Zijn gevangenschap duurde tien keer zo lang. Dit jaar houdt het virus de hele samenleving gegijzeld. In de zomer dachten we daar goeddeels van af te zijn, nu zitten we in een heftige tweede golf. Menigeen heeft zijn hoop gevestigd op een vaccin dat volgend jaar beschikbaar moet zijn, maar komt dat er wel en hoe effectief zal het zijn?

Torren dood maken

Hoe ga je om met een situatie waarop je geen controle hebt? „Focus op waar je wel invloed op hebt”, houdt Erkel zijn gehoor voor. Zijn ontvoerders brachten hem onder in een soort ondergronds hol, terwijl Erkel zich afvroeg of zijn baas van Artsen zonder Grenzen wel voldoende deed om hem vrij te krijgen. In dat hol liepen duizenden torren naar binnen. „Ik ging die torren maar dood maken, zodat het een beetje netjes bleef. En ik zorgde dat ik in conditie bleef, door mezelf op te drukken en andere oefeningen te doen.”

Ook zorgde Erkel voor een goed contact met zijn ontvoerders, om te voorkomen dat ze hem een kopje kleiner zouden maken. Shit happens, maar hoe ga je er mee om, dat is volgens Erkel de vraag.

Tandenpoetsen

Stel ook gewoon vragen, ook al durf je dat niet, zegt Erkel. „Na verloop van tijd wilde ik mijn tanden wel eens poetsen. Ik dacht: als ik een tandenborstel en tandpasta vraag, dan slaan ze misschien wel mijn tanden uit mijn mond. Maar als ik dat niet zou doen, zouden ze ook weg rotten. Dus uiteindelijk vroeg ik het toch maar. Ze vroegen welk merk tandpasta ik wilde. Toen ze zagen dat ik van de Aquafresh aardig opknapte, wilden ze dat zelf ook gebruiken.”

De bijeenkomst met Erkel zou eigenlijk eerst in het voorjaar plaatsvinden, in het kader van 75 jaar vrijheid, vertelt opleidingsmanager Sonja Dijkstra van het Drenthe College. Vanwege de lockdown moest die worden uitgesteld. „We zijn blij dat we dit nog hier coronaproof in De Nieuwe Kolk konden doen”, zegt ze. „Studenten komen elkaar nu toch al zo weinig tegen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu