Aantal doden door corona in verpleeghuis Norg loopt op naar acht. Naaste familie blijft welkom bij besmette patiënten

Verpleeghuis De Omloop in Norg. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het aantal sterfgevallen en besmettingen in verpleeghuis De Omloop in Norg is verder opgelopen. Acht bewoners zijn overleden, negentien zijn besmet met het coronavirus.

„Het is onvoorstelbaar”, zegt woordvoerder Siets Nobel. Acht medewerkers zitten inmiddels in quarantaine, waardoor de personeelsbezetting nijpend begint te worden. „We moeten puzzelen om de bezetting rond te krijgen en medewerkers van andere teams hier in zetten.”

Beschermende kleding

De naaste familie blijft welkom bij de zieke bewoners, laat medisch directeur Inge Pesch van zorginstelling Dignis, waarvan De Omloop deel uit maakt, via Nobel weten. „Dat kan ook veilig”, benadrukt Nobel. „De familieleden krijgt dan beschermende kleding aan. Ze zijn dan wel helemaal ingepakt, maar dat is altijd beter dan dat er helemaal geen familie komt.” Voor overig bezoek is De Omloop wel afgesloten.

Vorige week zondag is de eerste besmetting geconstateerd. Sindsdien is het dus erg hard gegaan. Ook kunnen bewoners binnen een half uur van lichamelijk fit naar doodziek gaan. „Het is een heel gemeen virus”, constateert Nobel.

Waarschijnlijk maandag komt er een teststraat in Zuidlaren, waar medewerkers van Dignis zich kunnen laten testen. Ze krijgen dan binnen 24 uur uitslag. Voor de medewerkers van De Omloop is psychologische hulp beschikbaar om de schokkende gebeurtenissen te verwerken.

Kleinschalige voorziening

De Omloop is een kleinschalige voorziening voor ongeveer 25 bewoners. Zij wonen verspreid over drie groepen, met elk een huiskamer. De verpleging is er op gericht de dementerende bewoners zo lang mogelijk actief te houden, door hen te laten helpen met koken bijvoorbeeld en er is een belevingstuin.

Net als in andere verpleeghuizen gelden er in De Omloop strenge regels voor medewerkers, bewoners en bezoek om het coronavirus te weren. Het is nog niet duidelijk hoe het virus toch binnen De Omloop kon toeslaan. „Als we de regels in onze verpleeghuizen verder aanscherpen, moeten ze dicht”, zegt Nobel. Dat is iets wat zorginstellingen willen voorkomen. Afgelopen voorjaar moesten bewoners het lang zonder bezoek stellen, waardoor velen vereenzaamden.

Nieuws

Meest gelezen

menu