Sjors moet naar school, maar waar? Puppyklassen in Drenthe zitten ramvol door 'coronahondjes'

De run op de puppycursus is zo groot, dat de meeste Drentse hondenscholen ramvol zitten. Puppy Sjors, een doerak (lees: lief monster) van 13 weken, moet nodig naar school. Maar waar?

Een sok van het baasje uit elkaar trekken is toch veel spannender dan zo'n 'gewoon' speeltje.

Een sok van het baasje uit elkaar trekken is toch veel spannender dan zo'n 'gewoon' speeltje. Foto: DvhN

Hij kijkt zo aandoenlijk en soms is hij dat ook. Vooral als hij slaapt of net wakker is. Maar zijn z’n ogen eenmaal goed open, dan gaat het gas erop. Oudere halfzus Sammie moet het zwaar ontgelden.

Sjors hangt aan haar staart, oren, hals en eigenlijk overal waar hij haar maar pakken kan. En dat doet pijn met die vlijmscherpe melktandjes. Sammie ondergaat het lijdzaam. Broertje Sjors is nog te jong om door haar te worden gecorrigeerd, zo is de uitleg.

Ongewenst gedrag negeren werkt lang niet altijd

Ondertussen groeit z’n zelfvertrouwen. Hij bijt, zij het speels, ook de baasjes. En beslissingen, waar hij het niet mee eens is, worden met geblaf ontvangen. Goed gedrag belonen werkt prima, straffen averechts, maar ongewenst gedrag negeren werkt lang niet altijd. Kortom, Sjors moet naar school.

Om zijn tomeloze energie in goede banen te leiden, te leren en om zijn baasjes eraan te herinneren wat consequent zijn ook alweer precies inhoudt. En voor de sociale contacten van dier én mens, natuurlijk.

Maar Sjors is niet de enige, blijkt al snel. In coronatijd verwelkomt menig gezin een hond. Leuk voor de kinderen, wandelmaatje en vanwege het thuiswerken een prima vervanger van de collega bij de koffieautomaat. Maar zo’n dier moet ook worden opgevoed en honden worden niet geleverd met een gebruiksaanwijzing.

En zo ontstaan tijdens de lockdown stuwmeren bij de hondenscholen. Hoewel groepjes van zes personen weer zijn toegestaan, zijn de wachtlijsten niet zomaar weggewerkt. En er worden nog altijd meer honden aangeschaft dan tot enkele jaren geleden.

‘We gaan weer beginnen, maar alle groepen zitten vol’

De boodschap van verreweg de meeste hondenscholen is duidelijk: we gaan weer beginnen, maar alle groepen zitten vol. ,,We hebben niks te klagen’’, zegt Fiona Braams, voorzitter van de Kynologenclub Assen .

,,We hoeven ons niet te vervelen, maar het was vóór de zomervakantie ook al heel druk. En toen er vanwege corona nog niets mocht, hebben we mensen, die zich geen raad meer wisten, één op één geholpen en ook online van tips en adviezen voorzien.’’

Om aan de vraag te voldoen, heeft Margot Smeenge van hondenschool Carlos in Nieuw-Balinge het aantal cursussen opgeschroefd. ,,Normaal geef ik alleen ‘s avonds en op zaterdag les. Nu ook op doordeweekse dagen, maar ook die cursussen lopen snel vol.’’

Ondanks de drukte is het volgens Smeenge van groot belang dat eigenaren zich aanmelden bij een hondenschool. ,,Ook als een hond inmiddels al een half jaar of een jaar oud is en vanwege de coronamaatregelen niet eerder naar puppycursus is geweest. Juist die honden kunnen gedragsproblemen hebben.’‘

,,Vanwege de beperkende maatregelen en de vrees voor besmetting van de eigenaar zijn ze vaak niet ver van huis geweest. Ze kennen vaak alleen hun baasjes, de tuin en de eigen straat. Ze missen een stuk socialisatie. Met oefeningen en tips kan een trainer de problemen aanpakken.’’

‘Meld je aan op de dag dat de pup wordt geboren’

Braams denkt (beter: hoopt) dat het met de socialisatie van de coronahonden wel snor zit. ,,De baasjes zaten bijna allemaal thuis en hadden dus alle tijd om activiteiten te ondernemen met hun hond. Daar was de lockdown een perfecte periode voor.’’

Het advies voor mensen, die nog geen plek in de puppyklas hebben gevonden, is: blijf het proberen, want wellicht is toch nog wel ergens een gaatje. Voor mensen, die overwegen een hond aan te schaffen, heeft Braams ook een advies: ,,Meld je aan voor een puppycursus op de dag dat de pup wordt geboren. Dan is de kans het grootst dat er twee, drie maanden later plek is.’’

Anekdote van collega: zij moest zolang wachten op een plekje, dat haar pup twee, drie koppen groter was dan zijn klasgenoten toen hij eenmaal werd toegelaten tot de puppyklas.

En Sjors? Hij is onderdak. Bij Hondenschool Midden-Drenthe kwam door uitval toch een plekje vrij. Hij heeft weliswaar de eerste twee lessen gemist, maar tijdens zijn eerste les toonde hij zich een voorbeeldige leerling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu