Slaat wolf toe in Drenthe? 'Als ik een geweer had zou ik hem schieten'

,,Als ik een geweer had en ik had die wolf gezien dan had ik hem doodgeschoten”, schapenhouder Koop Klaassens (77) uit Zwiggelte is woedend. Twee van zijn schapen werden in de nacht van zondag op maandag zo zwaar toegetakeld dat de dieren het niet overleefden. Hij is ervan overtuigd dat dit het werk is van een wolf.

Klaassens ontdekt maandagmorgen rond kwart over zeven dat er iets niet goed is in het weiland naast zijn boerderij: ,,Ik dacht er ligt een schaap op zijn rug, daar moet ik snel naartoe.” Het dier ligt op enkele tientallen meters afstand van de boerderij. Als hij dichterbij komt ziet hij dat het dier dood is. ,,De hele schoft was er afgevreten er hing een heel stuk vel af”, omschrijft hij de situatie.

Een ander schaap is er zo slecht aan toe dat een veearts haar moet laten inslapen. Klaassens is er zeker van dat dit het werk is van een wolf. ,, De veearts die in de buurt woont heeft de wolf zien lopen bij zijn pony’s.”

Wolf trekt zich niets aan van hekwerk met schrikdraad

Het is niet de eerste keer dat de schapen van Klaassens worden aangevallen, rond de jaarwisseling werden ook al twee dieren het slachtoffer. Daarvan staat volgens de schapenhouder vast dat een wolf het gedaan heeft. Inmiddels staat om het weiland van Klaassens een hekwerk van bijna anderhalve meter hoog met schrikdraad, maar de wolf lijkt zich daar niets van aan te trekken. ,,Het beest wordt steeds brutaler. Dit is op nog geen 20 meter afstand van de boerderij gebeurd”, zegt de schapenhouder.

De dode schapen liggen in kruiwagens in de schuur, in afwachting van een onderzoeker die met een DNA-test vaststelt of de dieren daadwerkelijk zijn aangevallen door een wolf. ,,Dit zijn stamboekschapen. Ik krijg er wel een vergoeding voor, maar daar heb je je goede dieren niet mee terug. Ik vind dat die wolf maar moet wijken, we kunnen ons vee toch niet laten doodbijten?”

Nieuws

Meest gelezen

menu