Slachtoffer (15) in Emmen is drie keer met kracht met mes in bovenlichaam gestoken: jongen (14) veroordeeld tot jeugd-tbs

Hulpverleners uitgerukt na steekpartij, waarbij 15-jarige jongen gewond raakte. Foto: Van Oost Media.

Voor het neersteken van een 15-jarige plaatsgenoot is een 14-jarige verdachte uit Emmen veroordeeld tot zeven maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. De Emmenaar heeft het slachtoffer drie keer met kracht met een mes in zijn bovenlichaam gestoken. De jongen had twee verwondingen in zijn borststreek.

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank van donderdag. Volgens de rechtbank hadden vitale delen geraakt kunnen worden, waardoor de steekpartij fataal had kunnen aflopen. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de jonge Emmenaar bewust de confrontatie gezocht met het slachtoffer.

Het steekincident gebeurde 18 februari van dit jaar aan de Laan van de Bork in de wijk Emmerhout in Emmen. Aan de steekpartij zou een ruzie vooraf zijn gegaan. De strafzaak tegen de puber is twee weken geleden achter gesloten deuren behandeld, zoals gebruikelijk is bij verdachten die jonger zijn dan 18 jaar. De uitspraken zijn altijd wel openbaar.

Moet langdurig behandeld worden

Volgens de rechtbank hebben vechtpartijen met een mes vaak fatale gevolgen. ,,Het gaat om een ernstig feit, waarbij er kans is geweest dat het slachtoffer het leven werd ontnomen.” De jongen is eerder veroordeeld en liep nog in de proeftijd. Deskundigen hebben vastgesteld dat hij aan gedragsstoornissen lijdt. Zij vinden dat hij langdurig behandeld moet worden, omdat zijn persoonlijkheidsontwikkeling zorgelijk is.

De jongen wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht voor het gepleegde misdrijf. De rechtbank neemt het advies van de deskundigen over: de Emmenaar wordt een zogeheten Pij-maatregel opgelegd. Dat wordt ook wel jeugd-tbs genoemd.

Nieuws

Meest gelezen

menu