Slachtoffers via datingapp Tinder gelokt, gefilmd en gechanteerd door jonge mannen uit Assen

Twee Assenaren van 21 en 24 jaar hebben deze zomer via de datingapp Tinder meerdere mannen onder valse voorwendselen naar Assen gelokt. De slachtoffers zouden door bedreiging met geweld gedwongen zijn om geld te geven.

Woensdagmiddag rond half 2 is in de rechtbank in Assen de eerste pro-formazitting begonnen tegen twee van de drie verdachten van afpersing via Tinder. Ze zouden zeker elf slachtoffers hebben gemaakt. De Assenaren hadden een vals profiel gemaakt op Tinder. Ze deden zich voor als een jonge vrouw die Nina heet.

Ingesloten door verdachten

Een van de slachtoffers dacht op 11 juni een afspraak te hebben met Nina. Op de afgesproken plek werd hij ingesloten door de verdachten. Volgens het Openbaar Miniserie werd het slachtoffer door de Assenaren gefilmd. De verdachten deden voorkomen alsof ze de man wilde ontmaskeren als iemand die contact zocht met minderjarige meisjes. Onder het filmen werd tegen hem geroepen: ‘Volgens mij weet je wel waarom we hier zijn. Hoezo spreek je af met een 15-jarig meisje.’

Filmpje gebruikt om slachtoffer onder druk te zetten

De verdachten dreigden het filmpje online te zetten als hij niet betaalde. Hij moest 1500 euro pinnen en zijn mobiele telefoon geven. Zeer waarschijnlijk had het slachtoffer niet afgesproken met een minderjarige. Op Tinder moet iedereen achttien jaar of ouder zijn. De beschuldiging op het filmpje werd gebruikt om het slachtoffer onder druk te zetten.

Gedreigd mes in dikke buik te steken

Bij een ander slachtoffer zou door de Assenaren zijn gedreigd met geweld. Deze man dacht op 24 juli een Tinderdate te hebben. Ook hij zou op dreigende toon zijn aangesproken toen hij op de afgesproken plek kwam. Tegen het slachtoffer werd door een verdachte gezegd dat hij een mes in zijn dikke buik zou steken als hij niet zou betalen. Een ander slachtoffer zou zijn geslagen en geduwd.

De twee mannen zijn eind juli opgepakt en zitten sindsdien vast. Een derde verdachte is een paar weken later aangehouden. Zijn eerste zitting is op 22 november. De zitting van woensdag tegen de andere twee gaat vooral over de vraag of zij in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak vast moeten blijven of niet. Ook kunnen hun advocaten onderzoekswensen indienen.

Nieuws

menu