Een nieuw gebouw voor de scouting van Beilen, maar feesten om dat te vieren kan nu niet

De sleutels van het nieuwe gebouw van scoutingclub Beyloo Ter Horst worden met een paal overgedragen. Vlnr. Marc Bosscha, Herbert Beuling en Peter Bakker. Foto: Gerrit Boer

Er is geen scout te zien op het terrein, maar toch beleeft scoutingvereniging Beyloo Ter Horst in Beilen een heuglijk moment. De sleutel van de gloednieuwe Drentse Schuur wordt overgedragen.

In een halve cirkel staan ze bij elkaar voor het nieuwe onderkomen. Herbert Beuling van de bouwgroep draagt deze zaterdag met een lange paal de sleutels over aan oud-voorzitter Peter Bakker. Hij overhandigt op zijn beurt de sleutelbos aan Marc Bosscha, voorzitter van de stichting die gebouwen van de scoutingclub beheert.

En zo zijn er heel veel mensen betrokken geweest bij de bouw van het enorme pand met verdieping op het terrein aan de Smalbroek. Dat is bestemd voor de oudere jeugd van de club, maar doet vooral dienst als materiaalhok. De club met 199 leden groeit en had dringend (materiaal)ruimte nodig.

Veertig leden en ouders bouwden mee

Ruim een jaar lang hebben zo’n veertig leden en ouders meegeholpen met de bouw. ,,Niet alleen ouderen, ook veel jongere leden,” benadrukt hoofd bouwgroep Herbert Beuling. Ze legden de betonvloer, trokken spanten op, maakten het dak dicht en legden elektriciteit aan. ,,Een aannemer heeft de bouw begeleid en de muren gemetseld, maar vrijwilligers hebben 70 procent van het werk gedaan.”

Dat scheelt aardig in de kosten, want voor 90.000 euro is een aardig optrekje neergezet. Dat geld is met bijdragen van de gemeente, fondsen en acties bij elkaar gesprokkeld. ,,We hebben onder meer eieren en snert verkocht”, zegt Peter Bakker. Ook is gebruik gemaakt van tweedehands materiaal. ,,De ijzeren brandtrap komt uit Zeeland. Ben je wel een dag op pad, maar scheelt enorm in de kosten”, aldus Beuling.

Geen feest

De sleuteloverdracht zou zaterdag uitgebreid gevierd worden, maar corona gooide roet in het eten. De feesttent met blauwe en witte strepen is twee weken geleden al opgetuigd en kijkt werkloos toe. Die kan straks in de Drentse schuur waar de vijftig tenten van de club worden opgeborgen. Ruimte zat nu.

Nieuws

Meest gelezen

menu