Slijtersunie eist aanpakken drankverkoop via veilingsites

Foto: Archief ANP/ Koen Suyk

Slijtersunie eist in hoger beroep voor de Raad van State het aanpakken van veilingsites die sterke drank verkopen.

De verenigde slijterijen hebben veilingsite Catawiki in Assen uitgekozen voor een proefproces en eisen dat de burgemeester van Assen de Drank- en horecawet handhaaft. Die heeft dat geweigerd. ,,Wij verkopen niets’’, zegt financieel directeur Willem van Wijmen van Catawiki.

Catawiki

De veilingsite is volgens hem alleen een doorgeefluik. ,,Catawiki stuurt de aanbieder een e-mail als het geld voor een exclusieve fles cognac binnen is. Dan mailen we de aanbieder of hij zijn kavel wil versturen. Wij hebben geen spullen, we zien alleen foto’s’’. De rechtbank Noord-Nederland verklaarde het beroep van Slijtersunie vorig jaar ongegrond.

Volgens de slijters overtreedt Catawiki wel degelijk de Drank- en horecawet omdat de website werkt zonder slijtersvergunning. ,,Catawiki geeft gelegenheid tot het doen van bestellingen’’, zegt advocaat van Slijterunie Kaj Hollemans. Dat is oneerlijke concurrentie omdat slijterijen aan allerlei voorschriften moeten voldoen.

Borrelshops

Slijtersunie wijst erop dat niet alleen particulieren drank op Catawiki zetten maar dat het ook vaak bedrijven zijn die dat doen. Eind 2016 won Slijtersunie bij de Raad van State rechtszaken tegen supermarkten. In de borrelshops bij de grote supers moest voortaan ook een leidinggevende rondlopen die toezicht houdt. Slijters moesten altijd al aan die eis voldoen en vonden dat niet eerlijk.

De uitspraak van de Raad van State volgt over enkele weken.

Nieuws

menu