'Slimme' oplichter uit Erica anderhalf jaar de cel in voor flessen van bekende drankenhandel uit Oldenzaal

Rechtbank Almelo. Foto: Tubantia

De rechtbank in Almelo heeft Benjo K. (44) uit Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen in Brabant veroordeeld tot anderhalf jaar cel.

De twee zijn volgens de rechtbank schuldig aan het op uiterste slimme wijze oplichten van een bekende drankenhandel uit Oldenzaal. Ze moeten het Oldenzaalse bedrijf zo’n 175.000 euro terugbetalen terwijl er ook een ontnemingsvordering van 250.000 toegewezen is.

De geraffineerde oplichting begon eind 2015 met een brief van een Amsterdamse groothandel aan het Oldenzaalse bedrijf. In de brief werd melding gedaan dat het bedrijf een nieuw bankrekeningnummer had en het verzoek was om die rekening dan ook te gebruiken voor alle toekomstige facturen.

Zo gezegd, zo gedaan, in Oldenzaal werd de administratie aangepast en binnenkomende rekeningen uit Amsterdam werden keurig overgemaakt naar de nieuwe bankrekening.

De fraude kwam begin 2016 aan het licht toen uit Amsterdam de vraag kwam waarom er toch zo’n grote betalingsachterstand was opgetreden. In Oldenzaal brak meteen paniek uit en met medewerking van de bank kon nog eens 200.000 euro teruggestort worden.

Drie goudstaven

Onderzoek wees uit dat de drankenhandel al een tijd geld overmaakte naar de rekening van het beveiligingsbedrijf van Benjo K. in Drenthe. Lang stond het niet op de rekening van K. binnen korte tijd werd het overgemaakt naar de rekening van Nicolaas S..

De Brabander, die vaker voor fraude en oplichting werd veroordeeld, kocht er in Rotterdam drie goudstaven van een kilo voor. Dat zou hij niet vrijwillig gedaan hebben vertelde S. de rechters in Almelo ruim een maand geleden.

Hij zou gedwongen zijn door gemaskerde en gewapende mannen, die zouden de staven ook na de koop afgepakt hebben. Waar de staven zijn is een raadsel, dat ze gekocht zijn bewees een betalingsbewijs dat in de woning van Benjo K. werd aangetroffen.

Justitie gaf eerder aan te vermoeden dat de twee oplichters hulp van binnenuit hadden, mogelijk een werknemer die niet alleen wist dat de Oldenzaalse en Amsterdamse bedrijven zaken deden met elkaar, maar ook wist wanneer er facturen kwamen.

Nieuws

menu