Sluiproute auto's Koedijk dicht

Recreatiegebied Nijstad bij Hoogeveen gaat de sluiproute tegen

Autoverkeer dat gebruik maakt van de populaire sluiproute Koedijk richting A28 kan daar na ontwikkeling van het recreatiegebied bij Nijstad bij Hoogeveen geen gebruik meer van maken.

Auto's moeten in de toekomst ‘omrijden' via de route Nijstad-Echtenseweg. Een en ander blijkt uit inspraakreacties op het ontwerp-bestemmingsplan rond de voormalige zandwinlocatie. Die wordt de komende jaren tot een toeristische trekpleister omgetoverd, compleet met recreatiegebied, woningen, vakantiepark, dagstrand en een plein met daghoreca.

3500 voertuigen per etmaal

Het oostelijke deel van de weg Koedijk, tussen de NAM-locatie en de Zuidwoldigerweg, wordt in de toekomst afgesloten voor auto's. (Brom)fietsers kunnen er wel gebruik van blijven maken. Twee bewoners aan de Zuidwoldigerweg hadden het liefst gezien dat dit deel van de weg helemaal kwam te vervallen, maar volgens de gemeente moeten hulpdiensten er nog wel gebruik van kunnen maken. Dat wordt vermoedelijk met verwijderbare paaltjes geregeld.

De gemeente erkent dat de weg Nijstad drukker wordt, omdat auto's een andere route moeten nemen. Uit tellingen blijkt dat nu per etmaal 3500 motorvoertuigen over de weg Nijstad rijden. Op de Koedijk zijn dat er vijfhonderd, waarvan het leeuwendeel in de spitsuren. Het gaat vooral om woonwerkverkeer uit de wijk Erflanden. De verwachte extra drukte op de weg Nijstad en de Echtenseweg is volgens de gemeente ‘niet dusdanig dat de verkeerssituatie slechter wordt'.

Geen grote evenementen

Uit de inspraakreacties is verder duidelijk geworden dat in het toekomstige recreatiegebied geen grootschalige evenementen mogen plaatsvinden, zoals muziek- en dansfeesten. ,,Deze evenementen worden in dit bestemmingsplan niet mogelijk gemaakt'', stelt de gemeente.

Het college heeft het ontwerp-bestemmingsplan vastgesteld. Het ligt nu zes weken ter inzage. Ontwikkelaar van het gebied is Lido Hoogeveen bv van de ondernemers Bert Zuidema en Berry Beuker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu