Sluiting gevangenissen onvermijdelijk

Sluiting gevangenissen onvermijdelijk. Foto: ANP ANP

Opnieuw een klap voor het gevangeniswezen. Sluiting van nieuwe gevangenissen is onvermijdelijk. Dat blijkt uit een brief die minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Om welke gevangenissen het gaat, is nog niet duidelijk. De voorzitter van de ondernemingsraad van de penitentiaire inrichting in Ter Apel verwacht echter dat zijn gevangenis in 2021 moet sluiten. Dat heeft hij tegen RTV Noord gezegd.

Hoe de kansen zijn voor het gevangeniscomplex in Veenhuizen is onduidelijk. In 2012 dreigde al eens sluiting, maar dat ging toen niet door.

Uit de prognoses van het ministerie blijkt dat de komende vijf jaren minder capaciteit nodig is. Dat komt onder meer door de daling van de criminaliteit en het feit dat rechters minder lange straffen opleggen. Op dit moment staat al een derde van de cellen leeg.

Bij ongewijzigd beleid zullen in 2021 circa 3000 plaatsen in het gevangeniswezen en vreemdelingenbewaring onbezet zijn en bijna driehonderd in de jeugdinrichtingen. Voor de zomer komt het ministerie met een plan. Dan zal duidelijk worden hoeveel gevangenissen dicht moeten. Personeel en vakbonden zijn door het ministerie op de hoogte gesteld.

Nieuws

Meest gelezen

menu