Smilde begint met groot fruitbomenproject in dorp

Gratis appels, peren en walnoten. Over een tijdje kan heel Smilde de vruchten plukken van gemeentelijke fruitbomen.

De eerste bomen worden volgende maand geplant. In een proefproject komen eerst tien perenbomen, drie appelbomen en één walnotenboom in de pr. Marijkestraat en aan de Kaar. De walnotenboom komt op een grasveld in het midden te staan. ,,Een mooi aanzicht’’ zegt Bert Volkerts, initiatiefnemer van het fruitproject en van het Fruitgilde Smilde in het dorp. ,,In de zomer kun je er heerlijk onder zitten in de schaduw.’’ Volkerts zegt dat dit nog maar het begin is van de fruitrevolutie in het dorp.

Bij voldoende animo is het de bedoeling dat er achter voormalig hotel en restaurant De Oude Veenhoop een dorpstuin komt vol met fruitbomen. Volkerts: ,,Die tuin ligt er nu verwaarloosd bij maar was vroeger een appelboomgaard. Het idee is om dat in ere te herstellen.’’ De gemeente is er al bezig met het omzagen van oude bomen, zodat er nieuwe geplant kunnen worden. Ook voor het terrein achter de Koepelkerk zijn plannen in de maak.

Overigens is het niet zo dat de bomen gelijk vol zitten met vrucht. ,,Er zitten wel vruchten aan, maar dat wil je eerst nog niet, de boom moet eerst flink groeien. Over vijf tot tien jaar zitten de bomen helemaal vol vruchten. Je doet het voor de toekomst’’, zegt Volkerts.

Op 6 april is er in het dorpshuis een inspraakavond voor inwoners. Daar wordt informatie gegeven, mag er worden beslist over het plukbeleid en kunnen vrijwilligers zich aanmelden voor het planten en beheren van de bomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu