Smildeger tulpenkweker Jan Vos overweldigd door steunbetuigingen: 'Dit doet echt heel goed'

Yvonne Vos vult de tulpenautomaat bij. Jan Vos groet op de achtergrond voorbijgaand verkeer. Foto Marcel Jurian de Jong

Tulpenkwekers Jan en Yvonne Vos uit Smilde zijn totaal overdonderd door alle steunbetuigingen nadat de gemeente hen opdroeg de gloednieuwe tulpenautomatiek weg te halen.

,,Aan mijn gewone werk kwam ik niet toe”, zegt Jan Vos. De hele dag staat de telefoon roodgloeiend. ,,Q-Music, Omroep Max en meer dan honderd privéberichten op Facebook. Al die steun, dat is hartstikke mooi.” Vos valt even stil. ,,Dit doet echt heel goed.”

Anti-diefstal automatiek

De tulpenkwekers uit Smilde verkopen al tien jaar tulpen aan huis. Vorig jaar was Yvonne Vos er klaar mee. Diefstal van de bloemen liep de spuigaten uit en het echtpaar overwoog met het stalletje te stoppen. Toen was daar het idee van de automatiek. Afgelopen weekend werd de kast met achter ieder vakje een bosje tulpen geplaatst.

Het idee leek een succes - tot handhavers van de gemeente Vos gisteren opdroegen de automatiek weg te halen. ,,Gewoon oneerlijk”, verklaart dorpsgenoot Hilda Veltink, die op internet een petitie begon. ,,Dit is juist een plek waar je mooie tulpen kan kopen voor een eerlijke prijs. In Hijken staan kramen met melk en op zomerdagen zijn er kraampjes met aardbeien langs de vaart. Hartstikke leuk! Waarom zou dit dan niet mogen?”, zegt Veltink.

Vos heeft dezelfde vraag en wacht op uitleg van de gemeente.

‘Dat kan toch niet de bedoeling zijn?’

De gemeente Midden-Drenthe zei maandag dat de ondernemer een brief krijgt waarin wordt uitgelegd op welke gronden de automatiek niet is toegestaan. Vos: ,,Tot die tijd blijft de automatiek in elk geval staan. Voor ons maakt het financieel niet zoveel uit als hij weg moet. We willen graag laten zien wat we aan het doen zijn. Dan krijg je weer zoals je het vroeger had: een gesloten bedrijf waar af en toe een vrachtwagen naar binnen rijdt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

De petitie is inmiddels zo’n duizend keer ondertekend.

Nieuws

menu