Snel nog even tanken en dan weer de grens over

Het tankstation in Laar, net over de grens bij Coevorden, waar veel Nederlander goedkoop benzine halen. Foto DVHN

De benzinetank volgooien of een fles Apfelkorn kopen in Duitsland? Het mag niet zomaar meer. Duitsland wil een negatieve coronatest zien. ,,O ja? Dat wist ik niet.”

Daar komt de vierde auto met Nederlands kenteken aanrijden bij de Essopomp in Laar. Hier 5 kilometer over de grens met Coevorden is de loodvrije benzine 133,9 eurocent. Ruim 18 cent goedkoper dan het tankstation aan Nederlandse kant van de grens. Dat is de moeite van het omrijden waard.

Maar wat al die Drenten uit de grensstreek doen, mag niet meer. De Duitsers hebben ook Drenthe en Groningen coronarood verklaard. Officieel mag je alleen met een bewijs van een negatieve coronatest als Nederlander de grens over of je moet in quarantaine gaan. Wie niet gehoorzaamt loopt kans op een fikse boete.

Niets over gehoord

,,Hoezo dat mag niet meer? Ik heb er nog niets over gelezen of gehoord”, zegt een mevrouw uit Coevorden bij de pomp in Laar. ,,Wilt u me even helpen, ik krijg de dop er niet af.” Ze gooit de tank van haar blauwe autootje tot de nok toe vol. ,,Dus ik mag hier eigenlijk niet meer zijn?” Dat klopt. Ze rekent af in de kiosk en na terugkomst zegt ze: ,,Nou, ik rij maar snel terug, voordat ik word gepakt.”

Maar even vragen of de tankstationeigenaar de nieuwe regels kent. Mondkapje op en naar binnen. ,,Ik weet van niets. Geen grensverkeer meer? Nou, hier zijn vandaag heel wat Nederlanders geweest”, zegt de caissière van het tankstation.

Wonen in Duitsland, werken in Nederland

In Laar wonen veel Nederlanders die in ons land werken. Dagelijks moeten ze de grens over. Zoals Wiebo Olthof. Zijn zwarte Tesla met Nederlands kenteken staat echter voor de deur. ,,Ik werk vandaag thuis. Ik zit net in een videovergadering.”

Maar Olthof kan wel even praten. ,,Mijn werk is in Hoogeveen. Ik kan een werkverklaring krijgen dat ik de grens over moet. Dus dat hoeft geen probleem te zijn. Mijn dochter gaat in het dorp naar school. Veel oudere kinderen volgen het voortgezet onderwijs in Coevorden. Zij kunnen een gezondheidsverklaring aanvragen.”

Bakkerij voor luxe kaaskoekjes

In het nabijgelegen Agterhorn bestiert Hans Mulder al jaren een bakkerij voor luxe kaaskoekjes en aanverwante artikelen. Hans is net klaar met de productie van koekjes voor Denemarken. Hij wacht op een vrachtwagen die nog bakspullen komt brengen. Heeft hij geen last van die nieuwe maatregel? ,,Nee, werkverkeer mag vrij doorgaan. Ik heb geen bericht gehad dat het niet meer mag. Het klinkt lullig, maar ik heb in de coronatijd alleen maar drukker gekregen. De bestellingen gaan maar door. Mensen blijven toch eten.”

Mulders dochter werkt in een verzorgingshuis in Odoorn en moet ook voor haar werk de grens over. Ook zij kan een werkverklaring krijgen. Mulder is zondag nog in Coevorden geweest. ,,Maar zoals het nu is, blijf ik lekker thuis.”

Geen politie te zien

Bij de grens zou je controles verwachten, maar dat valt deze maandagmiddag reuze mee. Bij Coevorden is geen politiewagen te zien. Tientallen auto’s met Duitse kenteken rijden Nederland binnen en nog meer Nederlanders rijden Duitsland in.

Op de weg naar Emlichheim rijdt de Polizei ons tegemoet. De wagen rijdt gelukkig door, maar fijn voelt het niet.

Nieuws

Meest gelezen

menu