Erwtensoep aan huis met de Snertbus uit Wijster: 'De grens van 50 liter snert zijn we al gepasseerd'

Gretty Bouwmeester en Taxi Janneman presenteren de snertbus Foto: Gerrit Boer

Cafés, restaurants en hotels brengen leven in de brouwerij. Maar het is doods in de horeca. In een korte serie belichten wij de situatie. Vandaag: Café-Bar B&B de Zwarte van Loon in Wijster.

Gretty Bouwmeester (40) bestiert sinds drie jaar dorpscafé en Bed & Breakfast De Zwarte van Loon in Wijster. In die tijd heeft de geboren en getogen Wiesterse het bedrijf met haar team weten uit te bouwen tot café-restaurant met ambachtelijke ijssalon. Ook verhuurt ze de zaal voor vergaderingen, feesten en partijen. ,,We doen binnen één bedrijf heel veel dingen, om zo een mooi bestaan op te bouwen”, zegt ze.

Net als velen is Bouwmeester coronamoe. ,,Je moet heel erg zichtbaar blijven om mensen te blijven prikkelen. Heel veel restaurants en kroegen vragen om de aandacht. Als je de kop d’r niet veur steekt gebeurt er niks”, merkt ze. ,,Wij hebben een grote groep stamgasten, maar alleen daarmee redden we het niet. Dat moet ook van buiten de dorpsgrenzen komen. Maar wij zijn dat als startend bedrijf nog steeds aan het opbouwen, voor ons is het lastig.”

Met verschillende acties hoopt ze toch op het netvlies van haar dorpsgenoten en mensen uit de omgeving te blijven. Zo staat de ‘snertbus’ in de startblokken, een samenwerking met taxibedrijf Janneman.

Taxibusje

,,Die is behoorlijk bekend in de regio omdat hij veel stapjeugd van Wijster naar Beilen of Westerbork brengt. Dat is ook een zelfstandig ondernemer die stilstaat omdat de kroegen niet open zijn.” Met de ‘snertbus aan huus’ bundelen ze hun krachten. Dat wordt gezien. ,,De reacties zijn superleuk. De grens van 50 liter snert zijn we al gepasseerd, best veel.”

De zomer was de beste in de geschiedenis van De Zwarte van Loon. ,,De reclame voor Drenthe heeft zijn werk gedaan”, zegt ze met een lach. ,,Maar het is een pleister op een heel grote wond. Ik kan gelukkig weer wat dingen betalen, maar de steun die we krijgen is niet afdoende.”

Bitter gevoel door Black Friday

Als ze kijkt naar beelden van Black Friday en De Efteling bekruipt haar toch een wat bitter gevoel, zegt ze eerlijk. ,,Die drukte vind ik niet te verklaren.” Toch staat ze niet achter de steeds luider klinkende roep om halverwege januari weer open te gaan. ,,Ik vind dat je altijd in gesprek moet blijven.”

De onzekerheid over wanneer ze weer open mag vindt ze killing. Ze hoopt dat als het zover is er ruimte is voor oplossingen op maat. ,,Ik hoop dat het niet zo is dat als restaurants weer open mogen, jij hangt omdat je in de Kamer van Koophandel geregistreerd staat als café”, zegt ze.

Tot die tijd blijft ze acties organiseren. ,,We gaan onze drankvoorraad nog opruimen en komen met een kroegpakket. Dat is een soort kerstpakket met leuke items uit de kroeg. Merchandise van ons, kroegspelletjes en lekkernijen. We verkopen vlees van de boer net buiten Wijster, daar zit droge worst en leverworst bij. Wij missen onze gasten. We hopen dat ze ons ook missen en dat ze met zo’n pakket ook weer weten waarom.”

Nieuws

Meest gelezen

menu