Snoer om nek dochter gedaan en aangetrokken: vader uit Barger-Compascuum veroordeeld voor kindermishandeling

Foto: DvhN

,,De ophanging heeft veel met mij gedaan”, staat in de slachtofferverklaring die door de advocaat van een jonge vrouw wordt voorgelezen bij de politierechter in Assen. Haar vader (55) uit Barger Compascuum wordt verdacht van kindermishandeling bij zijn destijds 16-jarige dochter.

De man zou in juli 2016 in de schuur van zijn huis een snoer om de nek van zijn dochter hebben gedaan en dat hebben aangetrokken. Volgens het slachtoffer moest zij op een strandbuggy klimmen en daarvan afspringen. Dat laatste ontkent de vader. Hij geeft wel toe dat hij zijn dochter een snoer om de nek heeft gedaan en dat heeft aangetrokken.

Het meisje had ruzie met haar ouders over een in hun ogen problematische liefdesrelatie die zij had. Volgens zijn advocaat had de dochter gezegd dat zij een einde aan haar leven zou gaan maken. De vader voelde zich daar machteloos over en wilde haar op een harde manier wakker schudden, aldus de raadsvrouw. ,,Ik was zo bang dat haar wat overkwam”, zei de man maandag tegen de politierechter.

Klacht bij gerechtshof

De dochter woont inmiddels niet meer thuis. Zij heeft aangifte gedaan tegen haar vader. Het Openbaar Ministerie zag af van strafvervolging. Daarop werd door het slachtoffer een klacht ingediend bij het gerechtshof. Het hof heeft het OM opdracht gegeven om de man toch te vervolgen.

De raadsman van het slachtoffer las namens haar een verklaring voor ,,Ik durf niet meer voor mijn eigen mening op te komen. Ik heb geen veilig gevoel meer. De ophanging heeft veel met mij gedaan. Ik heb toen ik nog thuis sliep met een mes in mijn bed geslapen.” Het meisje is onder behandeling geweest voor psychische klachten.

Vader veroordeeld tot werkstraf van 30 uur

Volgens de officier verdienen kinderen extra beveiliging ten opzichte van het handelen van hun ouders. Zij eiste een werkstraf van 30 uur. De politierechter heeft die straf overgenomen. ,,Als je bang bent dat je dochter zelfmoord gaat plegen, bel je 112 en dan doe je dit niet.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu