Drenthe pompt 10 miljoen extra in midden- en kleinbedrijf. Ben je groen en sociaal, dan heb je een streepje voor

Geeft de bank niet thuis? Dan is er voor ondernemers nog het MKB-Fonds van de provincie Drenthe. Het Drents Parlement heeft geen bezwaar tegen een extra injectie van 10 miljoen euro in dit fonds.

De provincie steekt geld in het midden- en kleinbedrijf.

De provincie steekt geld in het midden- en kleinbedrijf. Foto Shutterstock

Daarmee heeft het fonds nu een vermogen van 23 miljoen euro. Er zijn tot nu toe vooral leningen uit verstrekt aan veelbelovende, veelal jonge ondenemingen, waar banken echter wat huiverig voor zijn. Voortaan kunnen bedrijven een lening kleiner dan 100.000 euro via een verkorte procedure aanvragen bij het fonds, beloofde gedeputeerde Henk Brink Provinciale Staten woensdag. Het minimale bedrag is 10.000 euro.

Politieke geheimtaal

In een commissie van Provinciale Staten ontstond een levendig debat over de vraag in hoeverre de provincie het fonds moet gebruiken om sociaal en milieuvriendelijk te ondernemen te bevorderen. In de politieke geheimtaal heet dit ondernemen met impact.

De linkse partijen vroegen hier veel aandacht voor. Zo wil Greetje Dikkers van de SP dat er een speciale manager bij het fonds komt bij wie sociale en groene ondernemers kunnen aankloppen voor financiering. Het fonds is gevuld met gemeenschapsgeld, betoogde Renate Zuiker van de Partij voor de Dieren, dan moeten we er voor zorgen dat het ook een positieve invloed heeft op de samenleving.

Zuiker wil dit nadrukkelijk vastleggen. „We moeten niet te veel vertrouwen op de goede bedoelingen van de fondsbeheerders.”

Bedenkingen bij rechts

Annigje Udinga (VVD) en Thomas Blinde (JA21) hadden zo hun bedenkingen. „We hebben al een hele agenda over dat ondernemen met impact”, verklaarde Udinga. „We moeten voorkomen dat alleen ondernemers met impact nog een beroep kunnen doen op dit fonds. Het moet breder.” „Nog meer verlanglijstjes, nog meer managers...” Thomas Blinde zag het totaal niet zitten. „Laten we de economie stimuleren. Dat heeft al genoeg impact.”

Gedeputeerde Henk Brink (VVD) onderschreef het belang van werkgelegenheid. „Dat heeft ook impact, bijvoorbeeld dat mensen hun huur kunnen betalen.” Hij benadrukte verder dat het fonds al veel ondernemingen helpt die mensen in dienst nemen ‘met een grote afstand tot de arbeidsmarkt’. „Wij zullen dit wat nadrukkelijker naar buiten brengen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu