Speciaal wandel-, fiets- en ruiterpad verbindt Coevorden en Groningen, om in 2022 samen de zege op Bommen Berend te vieren

,,Wel even netjes schrijven burgemeester, zoals je dat bij mij hebt geleerd’’, maant schoolmeester Mijndert van der Thijnen (links) Bert Bouwmeester (rechts). Generaal Carl von Rabenhaupt kijkt toe. Foto: DvhN

Er komt een wandel-, fiets- en ruiterpad om Coevorden en Groningen met elkaar te verbinden. Het is een van de plannen voor de viering van 350 jaar bevrijding van Bommen Berend.

In rampjaar 1672 werden Coevorden en Groningen ontzet van de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend. Dat gebeurde onder leiding van generaal Carl von Rabenhaupt. Beide steden willen in het jubileumjaar 2022 gezamenlijk uitpakken om de bevrijding te vieren. Woensdag werd daartoe in het Kasteel van Coevorden een intentieverklaring ondertekend.

Knooppunten

Het Von Rabenhaupt-pad gaat deels over bestaande wandel- en fietsroutes. Aan de hand van knooppunten worden die met elkaar verbonden. Ook het ruiterpad ligt er al grotendeels. ,,Tot 2018 is er gewerkt om zo’n ruiterpad voor elkaar te krijgen’’, zegt Roelie Lubbers, projectleider culturele gemeente Coevorden. ,,De aanleg is vervolgens gestaakt, maar wij gaan dat weer oppakken.’’

Met Münster wil Coevorden overleggen over een vervolg van het pad naar de Duitse stad. ,,Dat zal niet heel eenvoudig zijn, zeker niet als er gronden aangekocht moeten worden om het pad te realiseren.’’

Het Groningens Ontzet op 28 augustus valt in 2022 op zondag. Traditiegetrouw wordt dan uitgeweken naar de zaterdag. Rond dat weekend beginnen ook de festiviteiten in Coevorden. De programma’s worden op elkaar afgestemd, om dubbelingen te voorkomen.

Muziekstuk, herdenkingspenning en kunst

Andere plannen zijn de opvoering van een speciaal muziekstuk dat in het teken staat van 1672, het uitbrengen van een herdenkingspenning met aan de ene kant Coevorden en de andere Groningen, tentoonstellingen van kunstwerken van studenten van academie Minerva die zich door het rampjaar hebben laten inspireren en de opvoering van een theaterstuk rond Bommen Berend, door jongeren. Dat laatste gebeurt al in Groningen door het jeugdtheater. In Coevorden moet ook zo’n groep komen.

De samenwerking is niet alleen voor 2022, maar ook daarna. De organisaties hopen dat Defensie in de toekomst ook een rol wil vervullen.

‘Wel even netjes schrijven burgemeester’

Von Rabenhaupt, hoewel gestorven in 1675, liet zichzelf ook even zien in Kasteel. Evenals schoolmeester Mijndert van der Thijnen, die met een geniaal plan de generaal meehielp Coevorden te bevrijden. ,,Wel even netjes schrijven burgemeester, zoals je dat bij mij hebt geleerd’’, maande Van der Thijnen Bert Bouwmeester. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen was niet aanwezig om de overeenkomst te ondertekenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu