Speelfilm brengt eenzame periode van Vincent van Gogh in Drenthe tot leven

Bijna 140 jaar geleden toog Vincent van Gogh naar Drenthe om het landschap, het licht en de eenvoudige mensen vast te leggen. In 2023 moet er een film over deze periode in zijn leven verschijnen.

Jaap Lindhout, Rob Camies, Nico Westerhof en Gerrit Lamberts (vlnr) in de kamer in logement Scholte, waar Vincent van Gogh bijna 140 jaar geleden verbleef.

Jaap Lindhout, Rob Camies, Nico Westerhof en Gerrit Lamberts (vlnr) in de kamer in logement Scholte, waar Vincent van Gogh bijna 140 jaar geleden verbleef. Foto: Jan Anninga

De turfstekers die werken op het sombere land en er in plaggenhutten wonen, de schuit die deze brandstof door een recht vaart afvoert, de inwoners die de kunstschilder uiterst argwanend bejegenen. Producent Rob Camies ziet de beelden in zijn nieuwe speelfilm over de Drentse periode van Vincent van Gogh al helemaal voor zich.

In 2023 herdenkingsjaar Van Gogh in Drenthe

Voorzitter Camies en zijn bestuurslid Nico Westerhof van Stichting ZOD Film maakten eerder de Drentse oorlogsfilm ‘Verraderlijke liefde’ en hebben plannen voor een volgende speelfilm over de geschiedenis van Zuidoost Drenthe. In 1823 bracht de toen 30-jarige Vincent van Gogh drie maanden in dit gebied door.

Camies en Westerhof willen er graag mee aan de gang en hebben al de medewerking van voorzitter Gerrit Lamberts en bestuurslid Jaap Lindhout van de stichting Vincent van Gogh in Drenthe, waar het Van Gogh museum in Veenoord onder valt.

Hoewel het plan nog redelijk pril is, willen de initiatiefnemers in 2021 al gaan draaien, zodat de film klaar is wanneer Drenthe in 2023 herdenkt dat Van Gogh 140 geleden in Drenthe verbleef.

„Hij had toen eigenlijk nog maar pas besloten dat hij kunstschilder wilde worden”, vertelt Lamberts. „Hij wilde graag eenvoudige mensen in veen- en heide landschappen schilderen en tekenen en kreeg van zijn collega Anthon van Rappard het advies om naar Drenthe te gaan. Daar zou hij dat kunnen vinden. Zo reisde hij in september 1883 met de trekschuit van Hoogeveen naar Nieuw-Amsterdam.”

De bewoners vonden hem een rare zwerver

Van Gogh zou hier een maand of drie verblijven. Hij zocht wat hij hier vond. „De toenmalige bewoners van het gebied keken wel een beetje raar naar Van Gogh”, vertelt Lindhout.

„Ze waren natuurlijk niet gewend aan zo’n schilder en vonden hem maar een rare zwerver. Hij heeft veel getekend, want verf was hier niet te krijgen. Van Gogh heeft zich hier dan ook heel eenzaam gevoeld.” Dit geeft Camies dan weer stof om spanning in zijn speelfilm te brengen.

Westerhof en Camies willen in elk geval de brieven die Van Gogh vanuit Drenthe aan zijn broer schreef, gebruiken als uitgangspunt voor de film. Camies: „Het moet historisch wel kloppen, daarvoor willen we graag input van het Van Gogh museum. We willen laten zien dat zijn Drentse periode belangrijk is geweest voor Van Gogh.”

Hier legde Van Gogh een wereld vast die op het punt stond goeddeels te verdwijnen. Eind negentiende eeuw rukte de industrialisatie op, namen kolen de plek in van turf en braken wegen en spoorwegen het platteland open.

Film moet voor 350.00 euro te maken zijn

Camies is zich al aan het oriënteren op acteurs en een regisseur, maar kan nog niet zeggen wie hij op het oog heeft. Wel wil hij op korte termijn regionale fondsen aanboren. Hij verwacht dat de film voor 350.000 euro wel te maken is. De stichting Van Gogh in Drenthe is in elk geval al enthousiast. „Het zou toch prachtig zijn als die film straks in 2023 uitkomt en een mooie blikvanger van het herdenkingsjaar is”, mijmert Lamberts.

Camies wil de film grotendeels in het najaar van 2021 gaan draaien. „Dat is hetzelfde jaargetij dat Van Gogh hier doorbracht. Dan kunnen we dus ook de sfeer het beste vatten. Ik denk dat ik aan twintig draaidagen wel genoeg heb.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu