In Spanje is padel de tweede sport na voetbal. En ook in de provincie Drenthe is de sport in opkomst

De padelbanen bij tennisclub Borger zijn geopend. Foto: Harry Tielman

De provincie Drenthe is vier padelbanen rijker. Bij de tennisverenigingen in Assen en Borger werd de nieuwe sport, die zich als een olievlek over het land verspreidt, geïntroduceerd.

Pats. Pats. Behendig lobt Piet Koetsier de bal omhoog. Maar zijn tegenstander slaat op zijn beurt de bal snoeihard achterin het veld. Dit is niet meer te halen. Toch?

Toch wel.

Met een uiterste inspanning – de benen van Koetsier staan in spreidstand – slaat hij met zijn kleine racket de bal tegen de glazen wand die op die manier aan de andere kant van het net belandt. Nog een uithaal, de bal stuitert via de wand buiten de omheining. Maar ook nu is Koetsier, een absolute padeltopper, er op tijd bij. Van buiten het veld ramt hij de bal weer de lucht in.

Het publiek bij de tennisvereniging in Borger kijkt de ogen uit. Sinds zaterdag hebben zij de beschikking over twee padelbanen. Het is eigenlijk een combinatie tussen tennis en squash, maar dan wel minder snel dan de laatstgenoemde sport. Dirk Ringers van de vereniging kijkt met een glimlach naar de oefenpot die Koetsier en drie van zijn maten geven. Deze vier, allemaal oud-tennissers, behoren tot de crème de la crème van de Nederlandse padelsport. ,,Het is zo tof om te zien. Het is echt een sport in opkomst. Wist je dat het na voetbal de tweede sport is in Spanje?”

Ringers kan het weten. Hij was van afgelopen zomer nog in het land voor vakantie. ,,Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat waren alle padelbanen bezet.”

Tennis- en Padelvereniging Borger

Hij heeft net de aanwezige leden verteld dat de tennisvereniging Borger niet meer bestaat, maar vanaf dit weekend Tennis- en Padelvereniging Borger heet. Met trots laat hij een bord zien waar niet alleen meer een tennisracket op staat. Even verderop staat Gert-Jan van der Vegt uit Emmen te kijken naar de vier padelspelers. Van der Vegt heeft een hele rits padelballen (‘net zo geel als een tennisbal, alleen wat zachter’) meegenomen. Net zoals wat rackets zodat de aanwezigen die eens kunnen vastpakken. ,,Ze zijn iets zwaarder dan een tennisracket, maar wel kleiner.”

In het blad zitten gaatjes. Logisch, zegt Van der Vegt, want anders heb je te veel weerstand bij het slaan. ,,Het is heel leuk om te doen”, zegt Van der Vegt die les geeft in padel in Dalen. ,,Daar hebben ze een baan, maar de sport is zo populair dat ze een tweede gaan aanleggen. De tennisclub had nog maar 80 leden. Als een vlucht voorwaarts hebben ze de padelbaan aangelegd. Nu hebben ze 252 leden. Bizar veel.”

Volgens de padel-leraar is de nieuwe sport – ‘die wordt ooit olympisch’ – zich als een olievlek aan het verspreiden door het land. Ook in Drenthe. ,,Meppel, Beilen, Norg, Hoogeveen en Dalen. En nu ook in Borger en Assen.”

Want ook in Assen werden zaterdag twee nieuwe banen in gebruik genomen.

Waaruit blijkt dat Koetsier en zijn maten een ‘rondtrekkend circus’ blijken te zijn. Want anderhalf uur geleden ‘paddelden’ zij nog in Assen voor een demonstratiepot. Ook tennisvereniging ATV De Hertenkamp heeft wat te vieren. Niet alleen zijn er nieuwe tennisbanen gekomen, de vereniging heeft de grootschalige verbouwing aangegrepen om ook twee padelbanen neer te laten leggen. ,,Het ziet er prachtig uit”, vindt voorzitter Michel Berends. De banen kosten zo’n 50.000 tot 60.000 euro, deels betaald door de gemeente Assen.

‘Misschien zelfs wel leuker’

Even verderop staat Fred van der Sluijs op de eerste verdieping van de sportkantine van de Hertenkamp naar de demo-wedstrijd te kijken. Hij is nog maar sinds kort lid in Assen, maar speelt al wel twee jaar padel. ,,In Zeewolde, waar ik eigenlijk vandaan kom. Het is net zo leuk als tennis.” Even denkt hij na. ,,Misschien zelfs wel leuker.”

Waarom dan? ,,Het is wat sneller en gevarieerder.” Volgens Van der Sluijs vraagt het wel iets meer van de conditie en de gewrichten. ,,Maar ik raad het iedereen aan. Kijk maar eens een wedstrijdje op Youtube. Je weet niet wat je ziet.”

Dat vindt Berends ook. Hij noemt het een ‘hartstikke dynamische sport’. ,,Het is ook goed te doen voor de oudere spelers. De service is bijvoorbeeld onderhands. En het spel helpt ook met de coördinatie.” Berends heeft zelf een racket aangeschaft en heeft voor de opening al drie keer een potje gespeeld. ,,Gewoon heel leuk om te doen.”

Berends zegt dat in Assen er verhoudingsgewijs veel jeugd lid is van de tennisvereniging. ,,Gelukkig wel, want overgewicht bij Drentse kinderen is een probleem. We hopen dat de nieuwe padelbanen ook weer extra jeugd aantrekt.”

De tarieven van de Asser tennisclub – het is een van de oudste van het land – blijven hetzelfde. ,,Een gescheiden tarief werkt niet. Leden krijgen padel er gewoon bij. En het lidmaatschap van 140 euro per jaar hopen we volgend jaar zelfs met een tientje te verlagen.”

Bang dat padel tennis uiteindelijk in de verdrukking zal brengen zijn de clubs in Assen en Borger niet. ,,Nee, tennis en padel kunnen prima naast elkaar bestaan”, denkt Ringers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu