'Spelen! Spelen!', wilde de tweejarige Daniël. In pretpark Duinen Zathe kan dat eindelijk weer

Attractiepark Duinen Zathe, op de grens van Friesland en Drenthe, gooide dit weekend als eerste pretpark in Nederland de poort weer open. Hoewel er geen stormloop op de attracties was, kijkt het park tevreden terug.

Weken achter elkaar hebben ze met hem binnen moeten zitten. De lockdown: een andere keus was er niet. In het begin helemaal niet ongezellig, hoor, zo met elkaar. ,,Maar de laatste tijd riep hij steeds vaker: ‘Spelen! Spelen!’. Vandaag kan het eindelijk”, vertelt Bea van Koenen over haar zoontje Daniël.

Het joch van twee huppelt voor haar en haar man Jos uit, intensief speurend naar een attractie die ze eerder op de dag misschien over het hoofd hebben gezien. Zaterdagochtend om tien uur stond het gezinnetje uit Leeuwarden al bij Duinen Zathe in Appelscha op de stoep, op het moment dat het attractiepark eindelijk de poort weer kon openen voor publiek.

Het is inmiddels half drie in de middag en de kleine Daniël geeft nog altijd niet de indruk dat hij er genoeg van heeft.

Verkeers- en attractiepark Duinen Zathe was dit weekend het eerste pretpark in Nederland dat sinds het begin van de lockdown weer bezoekers ontving. Duinen Zathe moet het voornamelijk hebben van kinderen tot en met twaalf jaar. Voor deze leeftijdscategorie zijn de coronamaatregelen over het algemeen minder streng.

Coronamaatregelen

Desondanks is er een waslijst aan voorwaarden waar publiek én personeel zich aan te houden hebben. Je kunt nu alleen naar binnen met via de website gekochte e-tickets. Zo kan het park eenvoudig het maximum van 500 gasten per dag bewaken. De medewerkers hebben mondkapjes voor en handschoenen aan. Je ziet ze links en rechts voortdurend bezig om grepen en handvatten, zeg maar alles zo’n beetje waar kinderen met hun handen aan komen, te ontsmetten.

Net als in veel winkels zijn er met diverse kleuren tape looproutes gemarkeerd en afstandsstrepen aangebracht. Bij elke attractie staat een extra bord. Zo mogen in veel toestellen waar normaliter vaders en moeders met hun kroost in kunnen nu alleen kinderen plaatsnemen. Vooraf handen desinfecteren is verplicht.

Parkmanager Judith Nijkamp legt uit dat dit hele protocol, en de uitvoering ervan in het attractiepark, geen sinecure is geweest. Maar ja, zonder al die extra maatregelen zou de Veiligheidsregio nooit toestemming hebben gegeven om de poort te heropenen. Alle lof voor die mensen trouwens, voegt ze eraan toe: ,,Ze zijn hier zelf komen kijken en hebben ons tips gegeven. Zo van: als je ook nog even dit en dat doet, is het helemaal perfect. Ze hebben echt actief met ons meegedacht.”

‘Een mooi begin’

Halverwege zaterdagmiddag staat bij Duinen Zathe de teller op zo’n 200 bezoekers: kinderen én begeleiders. Een aantal dat zelfs niet in de buurt komt van de maximaal 500, laat staan van de records van de laatste jaren. ,,We kwamen dan wel eens uit op 3000 gasten per dag. Maar zelfs met deze 200, of laten het er eind van de dag 225 of zo blijken te zijn, zijn we voor nu heel erg blij. Dit is een mooi begin.”

Hoe het publiek zou reageren op de heropening was tot de start van de verkoop van de e-tickets moeilijk in te schatten, aldus Nijkamp. Veel mensen lijken opgelucht dat ze er met hun kinderen weer op uit kunnen. ,,Maar je hoort toch ook wel dat sommigen nog wat angstig zijn.”

Mini-helikopters

De tweejarige Daniël heeft zijn middagslaapje voor het eerst sinds half maart overgeslagen. Alle in de afgelopen weken opgespaarde energie kan het jochie in Duinen Zathe eindelijk de vrije loop laten. Zijn moeder vertelt dat het eerder op de dag even slikken was toen bleek dat ze niet met de kleine mee mochten in de Flying Helis, de mini-helikopters.

,,En hij alleen, dat kon ook niet. Jammer. Volgens mij is daar op de website van het park ook niks over gezegd. Maar goed, toen kwamen er toevallig net andere mensen bij staan, ook met een jong kind. Samen mochten ze wel in een helikopter.”

Rustige middag

De medewerker die de wacht houdt bij de Super Nova heeft een rustige middag. Kinderen die erin willen, moeten minimaal 1.20 meter lang zijn. Daar zijn er niet zo veel van in Duinen Zathe, deze zaterdagmiddag. Het spookhuis staat er ook wat verlaten bij. Anders dan normaal mogen nu alleen kinderen naar binnen. Ouders moeten buiten wachten. ,,Maar die hele kleintjes durven niet zonder papa of mama”, legt het tegen de voordeur leunende personeelslid uit.

Drukker is het bij de trampolines, achter in het park.

Duinen Zathe is nu weer even een paar dagen gesloten. Hemelvaartsdag gaat de poort opnieuw open. Ook komende vrijdag, zaterdag en zondag zijn bezoekers welkom. Maar alleen met een e-ticket.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu