Speuren naar afval in buitengebieden

Het lijkt erop dat de grootscheepse handhavingsactie in het Noorden vrijdag minder afvaldumpingen in de natuur aan het licht heeft gebracht dan vorig jaar.

'Opvallend rustig'

Niet minder dan 60 opsporingsambtenaren van 13 verschillende organisaties waaierden uit over het Noorden om in de buitengebieden in Drenthe, Groningen en dit jaar voor het eerst ook in Friesland te speuren naar afval, loslopende honden en illegale motorcrossers.

,,Hoewel we alle vondsten nog op een rijtje moeten zetten, lijkt het dit jaar opvallend rustig te zijn geweest in het veld’’, zegt Kees van Son van Staatsbosbeheer. Hij nam in 2011 het initiatief voor een handhavingsactie in het Drentsche Aa-gebied. Die actie groeide elk jaar groter en beslaat nu het gehele Noorden.

Groene en blauwe

Aan de actie nemen zowel groene als blauwe handhavers deel, van de natuurbeheerders, politie, hengelsportfederatie, provincies en waterschappen. ,,Het doel is niet alleen afvaldumpingen in kaart te brengen, maar ook van elkaar te leren. Wij hebben met zoveel verschillende wetgeving te maken, dat kun je allemaal niet weten. Als je met gemixte teams op pad gaat, kun je gewoon veel van elkaar leren’’, aldus Van Son.

,,De productie van xtc rukt ook op naar het Noorden en dus komen we ook het afval van lieden, die deze drugs maken, tegen in de natuur. Gelukkig lang niet zo vaak en veel als in Brabant en Limburg’’, zegt Johnny de Vos van de provincie Drenthe. Hij drukte de deelnemende opsporingsambtenaren op het hart vondsten direct te melden bij de betreffende eigenaren, zodat die de rommel kunnen opruimen.

Tijdens de grootscheepse actie werden geen xtc-resten aangetroffen, wel afval van wietkwekers. Zo werd bij het TT-circuit twee kuub uitgebluste potgrond gevonden met tientallen bakjes van steenwol, waar de verboden plantjes in werden gekweekt. ,,Dit is echt niet afkomstig van hobbykwekers’’, weet Van Son zeker.

Voor heterdaadjes was een officier van justitie beschikbaar in Zwolle, maar die hoefde niet in actie te komen.

Kapvergunning

Bij Ekehaar hadden twee mannen een oude, zeer uit de kluiten gewassen populier omgezaagd. Een kapvergunning was niet nodig voor een populier, zeiden ze. Nader onderzoek leerde dat de gemeentelijke kapverordening van Assen wel degelijk een vergunning voorschrijft voor alle bomen dikker dan 45 centimeter. En dus werd de kap stilgelegd en kon de tweede boom blijven staan.

De actie van vorig jaar bracht 62 illegale afvaldumpingen aan het licht, een illegale boskap, 5 dumpplaatsen met hennepafval, 15 liter verlopen motorolie en een aantal kadavers, waaronder die van een gestroopt ree. Totaal werden 7 processen-verbaal uitgeschreven.

Lees ook het plusartikel ' Mijn dranghekken? Super! '

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu