Splitsing in Statenfractie Forum Drenthe definitief: twee Statenleden blijven Baudet trouw

Johnny Bos blijft de in opspraak geraakte partijleider Thierry Baudet trouw. Foto: Geert Job Sevink

De splitsing in de Drentse Statenfractie van Forum voor Democratie is definitief. Statenlid Johnny Bos wil bij de partij van Thierry Baudet blijven, net als voormalig fractievoorzitter Hendrikus Velzing. Met de vier andere Statenleden van Forum vindt woensdag een gesprek over de toekomst plaats.

De fractieleden zijn verontwaardigd over het extremistische wangedrag van de jongerenafdeling van Forum en de in hun ogen te lauwe reactie van de partijtop. Vorige week kwam fractievoorzitter Thomas Blinde met de verklaring dat de fractie niet meer bij de huidige partij wil horen. Bos gaf zijn fractiegenoten vrijdag evenwel te kennen dat hij, net als Velzing, vindt dat zij te snel uit de partij stappen. Hij wilde daar langer over nadenken.

Lang met Thierry gebeld

„Zaterdag dacht ik nog dat ik mijn vier fractiegenoten wel zou volgen. Maar ik heb met Statenleden in andere provincies gesproken en een half uur met Thierry gebeld. Dat leidt tot de conclusie dat ik mijn fractiegenoten niet volg.”

Volgens Bos heeft Baudet hem er van overtuigd dat de zaken anders liggen dan ze in de media worden voorgespiegeld. „Mensen als Annabel Nanninga zijn al langer bezig hem er uit te werken. De ophef rondom de jongerenafdeling JFVD kwam hen goed uit.” Bos zegt Baudet nog nooit op een racistische uitspraak te hebben betrapt. Zelf wil hij ook niets met racisme en dergelijke te maken hebben en geen fan te zijn van Freek Jansen, de voorzitter van JFVD.

Woensdag gesprek met Jetta Klijnsma

Velzing zegt dat hij door reacties van anderen gesterkt is in zijn opvatting dat hij Baudet trouw moet blijven. „Ik kan er daarom niet zomaar uitstappen. Maar nogmaals, we hebben geen ruzie met de rest van de fractie. Woensdag bespreken we hoe het verder gaat”

Fractievoorzitter Blinde zegt de beslissing van Johnny Bos te respecteren. „Ik snap dat het voor iedereen een moeilijke afweging is.” Woensdag vindt een gesprek plaats tussen de Forum-fractie en commissaris van de koning Jetta Klijnsma en met de griffie van Provinciale Staten.

Nieuws

Meest gelezen

menu