Sportclubs in nood: wat doen sponsors en leden als de coronamaatregelen lang aanhouden? 'Blijf allemaal lid!'

De amateursport wordt voor de tweede keer in deze coronacrisis aan banden gelegd. Boven de 18 jaar mag er door amateurs niet meer in teamverband worden gesport. Bij sportclubs groeit de angst om sponsoren en leden kwijt te raken.

Actiefoto's van Drentse sportclubs. Links vv Hoogeveen, midden HVZ-Vivendi en E & O, rechts Red Giants. Foto: DvhN

Actiefoto's van Drentse sportclubs. Links vv Hoogeveen, midden HVZ-Vivendi en E & O, rechts Red Giants. Foto: DvhN

Voorzitter Alfred Barkhuis van volleybalvereniging Sudosa-Desto zag dit jaar een belangrijke sponsor verdwijnen. „Sport 2000 Van Leeuwen besloot na jarenlange sponsoring te stoppen. De coronacrisis was daarvoor de directe aanleiding.” De club en de sportzaak stonden begin dit jaar juist op het punt een overeenkomst te tekenen om de sponsoring door te zetten. Barkhuis: „Een nieuwe sponsor werd gelukkig vlot gevonden maar we zijn er wel van geschrokken. Wat doen andere sponsoren als deze maatregelen nog maanden blijven aanhouden?”

Hoop op steun van overheid

Bij Sudosa-Desto denken ze dit jaar mede door overheidssteun in de groene cijfers te blijven. „Iets wat er bij ons wel ingehakt heeft is het niet doorgaan van de TT. We hebben onze eigen TT camping en daar verdienen we altijd goed aan het innen van stageld en de horeca eromheen. Dat levert een aardige bijdrage op in de begroting en die hebben we nu moeten missen.”

Carlo van der Weij van voetbalclub vv Hoogeveen voelde de afgelopen weken al nattigheid, toen hij de besmettingen zag oplopen. De maatregelen leveren de club volgens de voorzitter een omzetverlies op dat richting de anderhalve ton gaat. „Al met al betekent dat een nettoverlies van zo’n tien procent. We hopen weer op goede steun van de overheid, zoals het kwijtschelden van de veldhuur.”

Contributiegelden onder druk

Al zal de klap zich ergens doen voelen, vermoedt hij. „We merken dat de contributie onder druk komt te staan. We zijn een echte arbeidersclub. Dus we zullen er alles aan doen dat tegen te gaan. Maar dan zal misschien de kwaliteit op het veld eronder gaan lijden”, doelt hij op de vergoedingen die de club betaalt aan spelers. ,,Eerst moet de schade worden opgemaakt, daarna maken we een plan.”

Voorzitter Peter Vlas van handbalvereniging HVZ/Vivendi uit Oosterhesselen zag het coronavirus met eigen ogen binnendringen. Drie leden testten positief. Begin september besloot de vereniging de jeugd niet meer in actie te laten komen, nadat ouders hun zorgen hadden geuit. De afgelopen weken werd het ook onrustiger bij de senioren, zegt Vlas. „Wat dat betreft is het goed dat de competitie even stilligt.”

Haken leden en actieve vrijwilligers af?

Maar de stop slaat een groot gat in de inkomsten, zegt hij. „Naast het samenzijn in sportief verband, speelt nu ook de vraag: kunnen wij het nog volhouden? Er bestaat een kans dat leden of actieve vrijwilligers in deze situatie afhaken. Dat heeft weer gevolgen voor de contributie, want onze lasten lopen wel door. We hopen op een tegemoetkoming vanuit de overheid en coulance vanuit de bond.”

Basketbalvereniging Red Giants uit Meppel „houdt het nog wel even vol”, zegt voorzitter Gert Klamer. Zonder eigen kantine zijn er minder kosten, maar ook minder baten. „Als het bij deze paar weken blijft, vermoed ik dat we er met de gemeente Meppel qua zaalhuur wel uitkomen.” Toch is ook voor hem de coronastop een streep door de rekening. „We zaten juist in de groei, met veel aanwas van jeugd. We hopen dat al ons werk daarin niet voor niets is geweest.”

Sponsoren vaak lokale ondernemers

Vertrekkend voorzitter Sander Renkema van MHC Roden vindt de maatregelen vervelend maar noodzakelijk. „Als mens zeg ik: we moeten nu doen wat nodig is. De ziekenhuizen kunnen straks geen reguliere zorg meer bieden. Dus wat moet, dat moet.” Als bestuurslid van een hockeyvereniging staat hij er dubbel in. ,,We hebben ons aangemeld voor alle noodpakketten die er beschikbaar waren en daarmee zijn we erg geholpen. Maar onze sponsoren zijn vaak lokale ondernemers, wat doen zij als het financieel langere tijd minder gaat?”

Renkema roept zijn leden vooral op om lid te blijven. „We waren juist groeiende. Van 300 leden stegen we de afgelopen jaren naar 330 leden. Als deze mensen ons blijven steunen en netjes de contributie blijven betalen, kunnen we nog wel even door.” Teamsporten hebben het volgens Renkema al lastig zat omdat individuele buitensporten als hardlopen en wielrennen aan populariteit winnen. „Juist het sociale aspect van een teamsport is belangrijk. Ik hoop dat we oog voor elkaar blijven houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu