'Sportende jeugd dreigt te verzanden in regelbrij'

Kinderen mogen sinds woensdag onder strenge voorwaarden weer sporten bij een club. Foto: Huisman Media

Het is mooi dat de jeugd weer bij de clubs kan aan buitensport mag doen, maar het dreigt wel te verzanden in een brij van regels. Jammer dat de Drentse gemeenten met een eigen protocol zijn gekomen.

Dit zegt Edwin Hageman, secretaris bij hockeyvereniging De Hondsrug in Zuidlaren en raadslid voor de VVD in Tynaarlo. Volgens hem is het protocol van de Drentse gemeenten overbodig en leidt het tot verwarring. Het zou volstaan om het protocol van NOC-NSF te volgen en de regels die de nationale sportbonden stellen. Hageman stelt raadsvragen over de materie.

Coronafunctionaris

„Een voorbeeld: de landelijke hockeybond stelt dat er behalve de trainer geen volwassenen bij de trainingen mogen zijn. Maar de Drentse gemeenten schrijven voor dat er een coronaverantwoordelijke aanwezig moet zijn, als er meer dan 11 kinderen aan het sporten zijn. Dat is dus strijdig, bovendien moeten we als bestuur daar dan ook weer een vrijwilliger voor vinden.”

Reactie Drentse gemeenten

De gemeenten hebben van het Rijk de taak gekregen de regie te voeren op de bij sportclubs sportende jeugd, zegt secretaris Martin Nanniniga van de Vereniging Drentse Gemeenten. „We stemmen dat als twaalf Drentse gemeenten met elkaar af zodat er niet in bijvoorbeeld Aa en Hunze een heel ander beleid geldt als in buurgemeente Tynaarlo. En bij ons protocol baseren we ons juist op de adviezen van NOC-NSF.”

’De Hondsrug staat in startblokken’

Het bestuur van De Hondsrug grondige voorbereidingen getroffen om de trainingen van de jeugd veilig te laten verlopen, zegt Hageman. „We hebben looprichtingen aangegeven en aparte in- en uitgangen gecreëerd. Een deel van het clubgebouw waar de leden niet mogen komen, hebben we met linten afgezet. Nu hebben we de regels van NOC-NSF, van onze eigen landelijke sportbond en dat van de Drentse gemeenten. Het vereist wel heel veel studie om te kijken of er verschillen zijn.”

De jeugdige leden van De Hondsrug konden volgens Hageman bijna niet wachten om weer te gaan trainen. „De afgelopen weken hebben ze natuurlijk niet stil gezeten. De trainers hebben digitaal allemaal oefeningen verspreid die ze thuis konden uitvoeren. De leden hebben met filmpjes laten zien hoe ze het er van afbrachten, wie trouw alles uitvoerde, kreeg een kleine beloning. Maar ze willen wel heel graag nu weer met elkaar op het sportveld aan de slag.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu