Staat-ie al op groen? Met dit stoplicht ga je coronaproof naar de wc in het café

Hoge nood in restaurant of café. Is de wc bezet of niet en hoe voorkom je ongewenste ontmoetingen? Draadloze sensoren en een stoplicht bieden een coronaproof oplossing. Groen is gaan.

Volgende week mag de horeca weer (beperkt) open, maar hoe leid je de toiletgang in goede banen? Een groepje Drentse ondernemers bedacht de Toilet Control, een door de uitbater zelf eenvoudig te installeren systeem.

Draadloze sensoren registreren de bezetting van het sanitair en geven dit door aan een stoplicht, dat vanuit het restaurant of café is te zien. Rood is bezet, bij oranje staat iemand nog zijn of haar handen te wassen en groen is vrij.

Geestelijk vader van Toilet Control

Leo Lubberink van groepsaccommodatie De Steenbergerhoeve in Zuidwolde is de geestelijk vader van Toilet Control. Hij moet de afstand van anderhalve meter garanderen, niet alleen in het horecagedeelte van zijn bedrijf, maar ook in de kleinste ruimtes.

,,De voorportalen, waar je je handen kunt wassen, zijn vaak krap. Daar sta je op elkaar en kun je bij het passeren dus onmogelijk voldoende afstand houden. Daarom dacht ik aan een signaleringssysteem, dat voor iedereen duidelijk maakt dat het toilet bezet is of juist vrij.’’

Met zijn dochter Marleen, student bedrijfskunde, en ondernemers uit verschillende sectoren sloeg Lubberink aan het brainstormen. Ze kwamen uit op een systeem met draadloze sensoren en een stoplicht. De ‘digitale ogen’, die zonder te boren zijn vast te plakken op de strategische plekken, registreren de aanwezigheid van een persoon en geven hun bevindingen door aan het stoplicht. Omdat het systeem uitgaat van één persoon per dames- of herentoilet, is het vooral bedoeld voor de kleinere horeca.

Cyclus van 2 minuten

Lubberink: ,,Het is berekend dat een toiletbezoek in de horeca gemiddeld één minuut en 23 seconden duurt. Wij gaan uit van een cyclus van 2 minuten.’’ Maar wat als de boodschap wat groter is en de WC-bezoeker meer tijd nodig heeft? Komt het dan toch tot onhandige en ongemakkelijke ontmoetingen in de kleine ruimte? ,,Nee, want als het langer duurt dan wordt de cyclus automatisch met twee minuten verlengd. Zodra het licht op groen staat, is het toilet gegarandeerd vrij.’’

In zijn bedrijf heeft Lubberink het systeem aangebracht en getest. ,,Het werkt prima. Voordeel is dat het stoplicht zo is opgehangen dat het vanuit de hele zaal is te zien. Je hoeft dus niet eerst in de richting van het toilet te lopen om te zien of deze vrij is.’’

Eind deze week wordt de Toilet Control officieel gepresenteerd. De kosten bedrag 649 euro per ‘stoplicht’. Volgende week komt de productie op stoom en volgens de initiatiefnemers is de animo nu al groot.

Subsidiepot

,,Het product wordt in Nederland gemaakt. Prijstechnisch gezien was het beter geweest naar China uit te wijken, maar dat was op korte termijn niet mogelijk. Als je vier, vijf maanden moet wachten, heeft het weinig zin’’, zegt marketingman Mike de Goede.

De initiatiefnemers hopen dat de afnemers op korte termijn een beroep kunnen doen op een nog in te stellen subsidiepot voor ondernemers, die investeren in coronamaatregelen.

Lubberink wil de zijne niet meer kwijt. Lachend: ,,Ook buiten coronatijd is het een handig systeem. Ik krijg van vrouwen wel eens de opmerking dat er opstoppingen zijn bij de wastafel en de spiegel. Dit soort ongemakken behoort dan ook tot het verleden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu