Staatsbosbeheer verbiedt bomenkap na ongelukken

Staatsbosbeheer schort in heel Nederland de contracten op met particuliere houtzagers. De aanleiding is een reeks ongelukken waarvan een fatale in Emmen.

In het Noordbargerbos raakten vorige week een 58-jarige man uit Hengelo en een 55-jarige man uit Emmen gewond bij zaagwerkzaamheden. Ze raakten bekneld onder een omvallende boom.

Overleden

De Hengelose scholengemeenschap De Grundel bevestigt dat de 58-jarige Hengeloër maandag aan zijn verwondingen is overleden. De man werkte daar als conciërge. Over de toestand van de 55-jarige Emmenaar is niets bekend.

Afgelopen maandag was het raak bij een kapongeluk in een bos bij Amen waarbij een 59-jarige man uit Assen meerdere botbreuken opliep.

Onderzoek

De bossen waarin de ongelukken hebben plaatsgevonden, zijn in het beheer van Staatsbosbeheer. ,,In 2016 zijn er ook twee ongelukken in ons gebied gebeurd. We doen daarom onderzoek naar de oorzaken. Aan de hand daarvan kijken we of de veiligheidsvoorschriften moeten aanscherpen’’, zegt Marcel van Dun, woordvoerder van Staatsbosbeheer. ,,Tot die tijd schorten wij de contracten van particulieren die bomen mogen zagen op.’’

In deze tijd van het jaar gaan veel particulieren het bos in om haardhout te oogsten. Ze sluiten daarvoor een contract af met de lokale boswachters van Staatsbosbeheer. In de overeenkomst staat dat de houtzagers moeten voldoen aan veiligheidseisen zoals het dragen van een zaagbroek, een helm, handschoenen en speciale schoenen.

Broedseizoen

Het is nog onduidelijk of particulieren dit seizoen überhaupt nog mogen zagen. Vanwege het broedseizoen lopen de contracten tot halverwege maart. ,,Het is ons streven om op tijd duidelijkheid te geven, zodat er vanaf volgende maand tot midden maart gezaagd kan worden’’, zegt Van Dun.
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu