Stadsboerderij Emmen mag maximaal tien koeien houden, maar kan verder bouwen (en wacht nog op legalisering PAS-melding)

Een impressie van hoe stadsboerderij ‘t Nije Hoff in Emmen eruit komt te zien. Illustratie: Impressie 3DL

De broers Gert-Jan en Rick Nijhoff mogen op hun stadsboerderij ‘t Nije Hoff in Emmen zonder een natuurvergunning tien koeien houden. Dat heeft de provincie Drenthe besloten.

De bouw van de boerderij aan de Nieuw-Amsterdamsestraat lag een aantal weken stil, in verband met een dwangsom die boven het hoofd van het bedrijf hing. Zou Nijhoff wel koeien stallen, dan zou dat illegaal zijn en 10.000 euro per overtreding kosten. Op het terrein staan nog geen koeien, maar de bouw is wel in volle gang. Die kon volgens de provincie op eigen risico doorgaan.

Aanvraag bij provincie is aangepast

Tot een dwangsom is het niet gekomen, zegt Gert-Jan Nijhoff. ,,Wel hebben wij de bouw tijdelijk stilgelegd en de aanvraag bij de provincie voor onze plannen licht aangepast. De stadsboerderij start met tien koeien, een kaasmakerij en een theehuis. In ons bedrijf komt een melkrobot die uitgaat van een maximale capaciteit van zestig koeien. Of we dat aantal van zestig gaan halen, hangt af van de legalisering van de PAS-melding, waarop wij nog steeds wachten.”

Op basis van de stikstofwetgeving voor de uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 hebben de broers een PAS-(Programmatische Aanpak Stikstof) melding gedaan, zodat ze zonder natuurvergunning de stadsboerderij mogen bouwen en openen. Maar de uitspraak van de Raad van State maakt dat vooralsnog onmogelijk.

‘Dikke pech’

,,Dat was voor ons funest”, zegt Nijhoff. ,,En tot op heden is die PAS-melding nog niet gelegaliseerd, Dat hangt af van het ministerie van Landbouw. Voor ons is het dikke pech. Kwestie van afwachten. We gaan er wel vanuit dat we dat groene licht krijgen, want dan kunnen we in de toekomst ook uitbreiden wat betreft het aantal koeien dat we in de stallen mogen houden. Als we opengaan, dan kijken we naar de belangstelling die er voor onze producten bestaat en gaan dan rustig opbouwen. Ja, bedrijfsmatig kunnen we dat aan, omdat we onze plannen daarop nu afstemmen.”

Omwonenden: ‘Nou wordt het een echte stadsboerderij’

Maar wanneer de deuren open kunnen? De coronacrisis heeft volgens Nijhoff uiteraard invloed op het bouwproces. ,,Of we bijvoorbeeld eind dit jaar de bouw klaar hebben en begin volgend jaar kunnen openen, dat durf ik niet te zeggen. Het is onzeker hoe het er de komende maanden uit gaan zien, maar dat geldt niet alleen voor ons.”

,,Nu wordt het een echte stadsboerderij”, reageert Rein van Oosten namens het Buurtcomité Bescherm Het Noordbargerbos - met daarin ongeveer 15 omwonenden uit de wijken Bargeres en Delftlanden - op de aangepaste plannen. ,,We vinden dit een integer besluit van de provincie. We zijn hier in het belang van de nabije omgeving erg blij mee.”

Raad van State ligt stil

Wel lopen er nog twee zaken bij de Raad van State. ,,Één tegen de provincie Drenthe, omdat de beschermde zone van het Noordbargerbos is opgeschoven en één tegen de gemeente Emmen betreffende het bestemmingsplan, omdat de boerderij te dicht bij omliggende woningen en het nabijgelegen Natura 2000-gebied Bargerveen ligt. Maar wanneer de raad daarover uitspraken doet? Momenteel ligt alles stil vanwege de coronacrisis. Het is onbekend wanneer beide zaken aan de orde komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu