Stalker uit Emmen is overtuigd dat hij een liefdesrelatie heeft met vrouw in Emmer-Compascuum. De man lijdt aan een erotomane waanstoornis

Een 39-jarige man uit Emmen was ervan overtuigd dat hij een liefdesrelatie had met een vrouw uit Emmer-Compascuum. Maar zij wilde juist helemaal geen contact met hem. De rechtbank in Assen heeft bepaald dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan langdurige stalking van de vrouw.

De stalker is veroordeeld tot celstraf en een verplichting behandeling in een psychiatrische kliniek. Foto: Jan de Boer.

De stalker is veroordeeld tot celstraf en een verplichting behandeling in een psychiatrische kliniek. Foto: Jan de Boer.

De man uit Emmen ging zelfs als vrijwilliger bij de EHBO om bij haar in de buurt te zijn. Hij benaderde haar via Instagram, Facebook, Twitter, Badoo, LinkedIn, Pinterest en Whatsapp. Ook belde hij regelmatig. De vrouw kreeg ook bedreigende spraakberichten als: ‘I’m gonna Kill You.’

Ze liet weten dat ze geen contact wilde en blokkeerde hem steeds overal. Via nepaccounts bleef hij toch contact met haar zoeken. Hij gebruikte valse namen, waaronder Tinus Tussengas. In oktober 2019 appte ze hem weer dat hij moest stoppen en deed ze melding bij de wijkagent. Nadat de wijkagent met de man sprak, was het even rustig, maar daarna begon hij opnieuw.

Stopgesprek politie

In juni 2020 ging ze weer naar de politie. De man kreeg toen een zogenoemd stopgesprek, waarbij de politie erop aandrong dat hij moest ophouden. Toen de vrouw vlak daarna weer berichten en 68 verzoeken om mee te doen aan een online spel van de man kreeg, deed ze aangifte. Ondertussen was de verdachte, die onder meer een borderline-, een waan- en een autistische stoornis heeft, opgenomen bij de GGZ. Ook vanuit de kliniek bleef hij haar lastig vallen.

In het najaar van 2020 werd de man opgepakt. Hij kreeg een contactverbod opgelegd en een verbod om in Emmer-Compascuum te komen. Maar die gedragsaanwijzing heeft hij overtreden. In december deed het slachtoffer opnieuw aangifte en werd de man opgepakt. Hij kwam onder voorwaarden vrij. Maar het ging weer mis. Sinds maart zit de man vast. Hij verblijft nu op een gesloten afdeling van een psychiatrische kliniek.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen concluderen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan meerdere stoornissen, waaronder een zogeheten erotomane waanstoornis. Hij is er vast van overtuigd dat het slachtoffer en hij een relatie hebben. Zijn stoornissen worden volgens de deskundigen versterkt door het gebruik van drugs. Zij adviseren de man te behandelen en hem een drugsverbod om te leggen.

Dat advies neemt de rechtbank over. De Emmenaar is conform de eis van de officier van justitie veroordeeld tot 365 dagen cel, waarvan 256 dagen voorwaardelijk. ,,Omdat van het grootste belang wordt geacht dat hij behandeld wordt.” De man moet verplicht in de kliniek blijven zolang dat nodig is. Hij mag geen drugs gebruiken. Ook mag de Emmenaar op geen enkele manier contact opnemen met het slachtoffer. Voor elke overtreding van het contactverbod, moet hij twee weken de cel in. De verdachte moet de vrouw ruim 3500 euro schadevergoeding betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu