Staphorst was de grootste brandhaard van het coronavirus. Nu daalt het aantal positieve tests snel. Hoe kan dat?

De Hersteld hervormde kerk in Staphorst. Foto: Streekredactie

Overal in Nederland is het aantal positieve tests in de afgelopen weken omhoog geschoten, het aantal nieuwe gevallen brak in november record na record. In de eerste dagen van december zit het land nog steeds op een voorlopige top. Aan Staphorst gaat die trend echter volledig voorbij.

In de Overijsselse plaats daalt het aantal gevallen snel. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in november 502 positieve tests in de gemeente Staphorst. In oktober had het lintdorp 1072 bevestigde besmettingen. Daarmee was het toen de grootste brandhaard van het land.

Het aantal coronagevallen in Staphorst is met 53 procent gedaald. En dat terwijl het aantal positieve tests in heel Nederland in diezelfde periode juist met 300 procent steeg, naar hoogtes die nog niet eerder zijn gezien tijdens de epidemie.

‘Grotere immuniteit’

De GGD in de regio IJsselland, waar Staphorst onder valt, zegt dat de daling in november een gevolg kan zijn van de piek in oktober.

,,Door het grote aantal mensen in Staphorst dat ziek is geweest kan er sprake zijn van een grotere immuniteit”, laat de gezondheidsdienst weten. Daarnaast is het gedrag van de inwoners veranderd. ”Wij denken dat mensen zich bewuster zijn geworden van de maatregelen en ook voorzichtiger zijn richting de kwetsbare mensen in hun directe omgeving.”

Ook de gemeente Staphorst zegt dat inwoners hun verantwoordelijkheid nemen.

Buurgemeente Zwartewaterland was in oktober ook een grote brandhaard. De inwoners zijn, net als in Staphorst, overwegend gereformeerd. In Zwartewaterland daalde het aantal coronagevallen met 2,5 procent. In alle andere gemeenten, 350 in totaal, steeg het aantal positieve tests.

Toen de huidige coronagolf in oktober aanzwol, gebeurde dat vooral op de Biblebelt. In november heeft het coronavirus zich verspreid over het hele land. Limburg is erg zwaar getroffen. In vergelijking met het aantal inwoners hebben gemeenten als Voerendaal, Landgraaf, Brunssum, Beek, Horst aan de Maas, Heerlen, Stein en Venlo bijzonder veel coronagevallen.

Nieuws

Meest gelezen

menu