Startsein voor verbouw oude mandenmakerij in Wilhelminaoord tot appartementen

Directeur Minne Wiersma van de Maatschappij van Weldadigheid aan het woord bij de start van de verbouw van de mandenmakerij. FOTO RENS HOOYENGA

Gedeputeerde Cees Bijl heeft donderdagmiddag in Wilhelminaoord het officiële startsein gegeven voor de verbouw van de vroegere mandenmakerij. In het rijksmonument, eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid, komen dertien appartementen. Bijl trok een doek weg van het voor het pand opgestelde bouwbord.

Feitelijk is het werk op het terrein aan de Koningin Wilhelminalaan al een tijdje aan de gang. Aannemer is bouwbedrijf Broekman in Nijensleek. Hetzelfde bedrijf bouwde in deze contreien de afgelopen jaren ook al zo’n dertig ‘koloniewoningen van de toekomst’. Rond 1 juni moeten de appartementen in de voormalige mandenmakerij gereed zijn.

De verbouw, die ruim 1,9 miljoen euro kost, is grotendeels mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe. Die trekt er een subsidie van twee ton voor uit, naast een lening van 1,3 miljoen. Het Nationaal Restauratiefonds legt eveneens vier ton op tafel.

Huurders zijn jonge mensen met autisme

De dertien woningen zijn bedoeld voor jonge mensen met autisme. Zij gaan hier zelfstandig wonen, met de mogelijkheid echter om de klok rond een beroep te doen op lichte ondersteuning. De bewoners huren straks van Buro Ecolan, een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ecolan biedt hen ook dagbesteding aan: in het voormalige Kiemhuis in Frederiksoord.

De gevonden ‘herbestemming’ van de mandenmakerij - een dak boven het hoofd, in combinatie met een nuttige tijdsbesteding - past naadloos bij de al twee eeuwen oude missie van de Maatschappij van Weldadigheid, betoogde donderdag directeur Minne Wiersma. ,,Op deze manier herleeft het gedachtegoed van Johannes van den Bosch (oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid, red.). Net zoals de toenmalige kolonisten krijgen straks ook de bewoners van de appartementen een steuntje in de rug.”

Mandenmakerij, weverij en smederij

In het uit 1901 daterende pand waren ruim een eeuw geleden, behalve een mandenmakerij, een weverij en smederij gevestigd. Naderhand is het gebouw een tijd bewoond geweest. Wiersma: ,,De laatste jaren stond het leeg en raakte het snel in verval. Was het nog langer leeg blijven staan, dan had opknappen geen zin meer gehad.”

De eerste verbouwplannen werden zo’n tien jaar geleden al gemaakt. ,,Maar het is nu pas gelukt een sluitende businesscase te vinden.” Architect Pieter Brink sprak van ‘industrieel erfgoed, bijzonder voor Drenthe’.

Kolonisten die ongeschikt waren voor het boerenwerk

In de mandenmakerij werden kolonisten te werk gesteld die ongeschikt waren gebleken voor het werk als boer. De hier gemaakte producten, zoals touw, kleding, dekens en linnengoed, voorzagen in eerste instantie alleen in de eigen behoeften van de Koloniën van Weldadigheid. Later, toen de financiering van dit sociale experiment een probleem begon te worden, werden ook spullen gemaakt om naar Nederlands-Indië te verschepen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu