Staten akkoord met 1,5 miljoen voor IT-hub Hoogeveen

De mogelijke nieuwbouw van TVM is voorzien naast het bestaande kantoorpand van Schelhaas Makelaardij Foto: DvhN

Wat het precies moet worden, die IT Hub in Hoogeveen is nog niet voor iedereen even duidelijk. Maar Provinciale Staten zijn wel akkoord met een eenmalige bijdrage van 1,5 miljoen euro.

Dat bleek woensdag tijdens de vergadering van de Statencommissie financiën, cultuur, bestuur en economie.

De IT Hub moet een plek worden waar zakenleven, kennis, innovatie, talent en technologie samenkomen. En wat wordt dat dan precies voor plek?

Wie doen er mee aan de Hub?

Onderwijsinstellingen als de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en NHL Stenden hebben hun medewerking toegezegd, evenals de ICT Academie in Hoogeveen, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden bijgeschoold. In Hoogeveen gevestigde verzekeraars TVM en Unigarant en aerospacetoeleverancier GKN Fokker zijn ook aan boord, bevestigde gedeputeerde Henk Brink (VVD).

De belofte om die IT Hub te realiseren was een van de redenen waarom transportverzekeraar TVM in Hoogeveen bleef en niet naar Zwolle vertrok. Daarmee kon Hoogeveen 500 arbeidsplaatsen behouden. Middels de IT Hub hoopt TVM in de toekomst hooggeschoolde medewerkers aan te trekken. Maar de Hub moet meer dienen.

‘Ik kan niet voorspellen hoe het over vijf jaar is’

Wat en hoe precies, daar hoeft de provincie zich niet uitgebreid in te mengen, vindt Brink. Diverse partijen vroegen zich af of het plan concreet genoeg is. En wat als de bouw meer kost dan de geplande 4 miljoen euro? Volgens Brink is de bijdrage van 1,5 miljoen euro (niet bedoeld voor de exploitatie) eenmalig. ,,Maar ik kan niet voorspellen hoe het er over vijf jaar uit ziet.’’

Hij maakte de commissieleden duidelijk dat hij de ontwikkeling in Hoogeveen liever aan de andere betrokken partijen over laat.

,,Gelet op het enthousiasme van hoogwaardige bedrijven, zelfs uit Coevorden, heb ik geen enkele moeite met deze bijdrage. Maar ik wil er voor waken dat we gaan doen alsof dit een provinciaal project is. Ja, wij spelen met deze investering een belangrijke rol in de totstandkoming, maar laat dit vooral iets van onderwijs en bedrijfsleven zijn.’’

Alleen de PVV wil het onderwerp nog nader bespreken

De totale investering voor de IT Hub bedraagt ongeveer 4 miljoen euro. De gemeente Hoogeveen wil 1 miljoen bijdragen, uitgesmeerd over vier jaar. Nog eens 1,5 miljoen euro moet komen uit de Regiodeal Zuid- en Oost Drenthe, een project voor de sociaal-economische ontwikkeling.

Alleen de PVV wil het onderwerp volgende week tijdens de Provinciale Statenvergadering nog bespreken, voor de andere partijen had het een hamerstuk mogen worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu