Staten vergaderen, maar niet iedereen mag meedoen

Het provinciehuis in Assen. Foto DvhN

Ook de Drentse politiek ondervindt de gevolgen van de coronacrisis. Zo mogen niet alle Provinciale Statenleden woensdag de vergadering van het Drents Parlement bijwonen.

Slechts 29 van de 41 leden mogen vergaderen, plus vicevoorzitter Ralph du Long. Dit heeft de griffie vrijdag in overleg met voorzitter Jetta Klijnsma en Du Long besloten. Publiek mag er verder niet bij zijn. Wie dat wil, kan de beraadslagingen via internet volgen.

Geen verhitte discussies verwacht

Alle fracties kunnen de vergadering bijwonen, de grotere fracties moeten een paar leden thuis laten. De PvdA bijvoorbeeld, met zes leden de grootste fractie, mag maar drie leden afvaardigen, plus vicevoorzitter Du Long. VVD, FvD en CDA moeten het stellen met elk drie deelnemers. De fracties moeten de griffie melden wie er woensdag bij zijn.

Naar verwachting zullen er geen verhitte discussies plaatsvinden, woensdagmiddag. Op de agenda staan alleen hamerstukken, waar de Staten nu wel een officieel besluit over moeten nemen. Daarom ook heeft de griffie er op het gelet dat het quorum van 22 leden ruimschoots aanwezig is, dat is het aantal leden dat minimaal aanwezig moet zijn om rechtsgeldige besluiten te nemen. Zodoende ontstaat niet meteen een probleem als zich op het laatste moment nog uitvallers aandienen.

Nieuws

menu