Statenleden Forum voor Democratie in Drenthe veroordelen wangedrag jongerenafdeling, alsmede reactie van bestuur

De Drentse Statenleden van Forum voor Democratie zijn niet te spreken over het gedrag van leden van de jongerenafdeling van hun partij, die zich schuldig maakten aan wangedrag en extremistische uitingen. De partijleiding moet daar harder tegen optreden, stellen de Drenten in een zondag uitgebrachte verklaring.

Binnen de partij van  Thierry Baudet is veel kritiek op de manier waarop de leiding het gedrag van extremistische jonge partijleden aanpakt.

Binnen de partij van Thierry Baudet is veel kritiek op de manier waarop de leiding het gedrag van extremistische jonge partijleden aanpakt. Foto: ANP/Niels Wenstedt

Het valt al langer op dat de Drentse Forum-leden zich gematigder opstellen dan sommige landelijke partijgenoten. Afgelopen weekend bleek uit een artikel in het Parool dat binnen de jongerenafdeling mensen zich antisemitisch, homofoob en nazitisch uitlaten. Dit bleek uit uitgelekte groepsapp gesprekken.

Intern onderzoek

De partijleiding van Forum kondigde zaterdag een intern onderzoek aan, maar diverse prominenten onder wie het Amsterdamse raadslid Annabel Nanninga lieten via Twitter weten dat ze dit te slap vonden. Het zou tijd zijn voor een grote schoonmaak onder de jongerenafdeling. Diverse Statenfracties, onder wie ook Drenthe, sloten zich zondag hierbij aan.

„Wij veroordelen het wangedrag van leden van de jongerenafdeling ten scherpste en delen de kritiek op het Landelijk hoofdbestuur in deze kwestie”, zo staat in de schriftelijke verklaring. Die kritiek kwam ook van de Forum-fracties in het Europees Parlement, de Eerste Kamer, de gemeenteraad in Amsterdam en de Staten in Friesland, Overijssel, Flevoland en Utrecht.

Bij de Drentse Statenverkiezingen in 2019 kwam nieuwkomer Forum met zes zetels als op een na grootste partij uit de bus. De Drentse fractie profileert zich vooral met onder meer steun aan de boeren en een kritische houding ten aanzien van de energietransitie. In het racismedebat stelde de fractie zich in juli gematigd op, door te pleiten voor een gematigde toon in het debat en dit niet te laten gijzelen door een minderheid die anoniem van achter het toetsenbord extreme meningen wereldkundig maakt.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu