Statenlid Frank Duut sluit zich aan bij JA21: 'Ik wil bij een fatsoenlijke rechtse partij'

Het Drentse Statenlid Frank Duut (nu nog OpDrenthe) sluit zich aan bij de fractie van JA21, die voortkomt uit Forum voor Democratie. Die telt daarmee nu vijf leden.

Frank Duut: ,,Alleen is maar alleen.''

Frank Duut: ,,Alleen is maar alleen.'' Foto: Marcel Jurian de Jong

Duut vormt voor OpDrenthe een eenmansfractie, hij heeft die partij zelf opgericht samen met Ton Voerman uit Uffelte. Ook Voerman sluit zich aan bij JA21.

Gekozen voor 50Plus

Het was al langer duidelijk dat Duut op zoek was naar een partij waar hij zich bij kon aansluiten. Hij is in 2019 gekozen voor 50Plus, maar stapte na de verkiezingen uit die partij omdat hij zich niet in landelijke koers kon vinden. Dit leidde tot grote woede bij toenmalig partijvoorzitter Geert Dales, die inmiddels 50Plus ook verlaten heeft.

„Een fractie met één zetel is gewoon niet relevant”, stelt Duut. Hij probeerde ook met Sterk Lokaal een gezamenlijke fractie te vormen, maar dat mislukte. OpDrenthe is voor Duut een tussenoplossing. „We hebben maar een paar leden, die er mee hebben ingestemd dat we ons op een andere partij gingen oriënteren. We hebben Forum voor Democratie ook overwogen, maar konden ons niet vinden in de manier waarop die partij landelijk opereert. Een scherpe rechtse stellingname is heel goed, maar het moet wel fatsoenlijk blijven.”

Eerdmans en Nanninga

Vier van de zes fractieleden van Forum besloten uit deze partij te stappen toen die eind vorig jaar in opspraak raakte door extremistisch gedrag binnen de jongerenafdeling en de landelijke partijleiding daar in hun ogen te weinig stelling tegen nam. Zij sloten zich aan bij landelijke kopstukken als Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, die JA21 oprichtten.

Thomas Blinde is fractievoorzitter voor JA21 in de Drentse Staten. Hij is blij met de komst van Duut. „We hebben intensieve en goede gesprekken gevoerd en zitten inhoudelijk op één lijn.” Dat Duut al voor meerdere partijen actief geweest is, in een verder verleden was hij nog raadslid in Assen voor de VVD, vindt Blinde geen bezwaar. „Het is misschien ook wel ouderwets om je hele leven bij één partij te zitten, dat is eigenlijk een restant van de verzuiling. Stel dat je in de jaren negentig, in de tijd van Bolkestein, lid van de VVD bent geworden. Dan zit je nu eigenlijk bij een andere partij.”

Frank Duut is blij dat hij straks deel uit maakt van een grotere fractie. „Alleen is maar alleen, met zijn allen heb je meer denk- en slagkracht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu