Drents Statenlid Peter Zwiers uit 2e Exloërmond wil naar Tweede Kamer

Den Haag lonkt. Statenlid Peter Zwiers wil Tweede Kamerlid worden voor de PvdA. Het gewest Drenthe draagt hem voor. „Maar ik ben en blijf een Veenkoloniaal.”

Foto: Marcel Jurian de Jong

Foto: Marcel Jurian de Jong Foto: Marcel Jurian de Jong

Voetbalvereniging Nieuw Buinen kan eind dit jaar de zonnepanelen op het clubhuis plaatsen. De kwestie heeft Peter Zwiers (38) heel wat hoofdbrekens bezorgd, maar het is gelukt. Het staat symbool voor wat Zwiers als Kamerlid wil bereiken. De overgang van olie en gas naar zon en wind moet ten goede komen aan gewone mensen, niet alleen aan projectontwikkelaars. Burgers moeten de kans krijgen zelf projecten te ontwikkelen, waar ze ook zelf de vruchten van plukken.

‘Tjemig, wat zit dit vast’

Hij wil daar in de Tweede Kamer graag mee verder. Hij zit alweer bijna tien jaar in Provinciale Staten. Nu zou hij zich ook kunnen opwerpen als de opvolger van Cees Bijl, die is nu in Drenthe de politiek leider van de PvdA en gedeputeerde. Bijl heeft al aangekondigd dat hij na de huidige Statenperiode met pensioen gaat. Is diens baan niet aantrekkelijker voor Zwiers?

„Ik ben vooral volksvertegenwoordiger. Ik wil graag mensen helpen die iets willen, maar niet goed weten hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. Zo ging het ook met de vv Nieuw Buinen. Het plan leek helemaal vast te zitten (er was te weinig netcapaciteit voor het gewenste aantal zonnepanelen, red) Ook via de landelijke politiek lukte het aanvankelijk niet dit vlot te trekken. Tjemig, wat zit dit vast, dacht ik aanvankelijk. Uiteindelijk is het toch gelukt een oplossing te vinden.”

Politieke ijzervreters

Toch: mocht hij de Tweede Kamer halen, dan moet hij zijn plek bevechten in een fractie met allemaal politieke ijzervreters. En Zwiers is niet iemand die de tweede viool speelt, zo blijkt wel uit zijn carrière. Na zijn studie commerciële economie ging hij aan de slag als autoruithersteller. Een paar maanden later was hij bedrijfsleider. Hij werkte als afdelingshoofd bij een welzijnsorganisatie, als directiesecretaris bij metaalbewerker Dubex en nu is hij projectleider bij scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal, waar hij het techniekonderwijs beter op de kaart moet zetten.

„Klopt, ik ben iemand die initiatief neemt en dan vragen mensen je wat sneller om de leiding te nemen. Maar het gaat mij nooit om de functie. Ik wil dingen voor elkaar krijgen. Ik ga uit van mijn eigen kracht.”

Het is voor Zwiers een uitgemaakte zaak dat hij in de Veenkoloniën blijft wonen en dat hij zich in de Tweede Kamer zal opwerpen als vertegenwoordiger van de regio. „Ik woon hier, ben hier opgegroeid als zoon van een metaalbewerker en pas hier gewoon.”

Doordeweeks in Den Haag

Het betekent wel dat hij doordeweeks een pied à terre in Den Haag moet betrekken en dat hij dan de zorg voor zijn 2-jarige dochter Zyra aan zijn echtgenote Alexandra moet overlaten. „Dat is een van de minder leuke aspecten aan deze keuze, we hebben het daar uitgebreid over gehad”, zegt Zwiers. „Maar het kamerlidmaatschap is toch het neusje van de zalm voor een politicus. In Den Haag gebeurt het.”

Maar voor het zover is, stroomt er nog wel wat water door de Hunze. Het regiobestuur Drenthe draagt hem voor, maar vervolgens moet Zwiers op sollicitatiegesprek bij een kandidaatstellingscommissie. Vervolgens is het aan de leden om zijn plek op de kandidatenlijst te bepalen, uiteindelijk bepalen de kiezers of Zwiers het Binnenhof haalt.

„Ik heb veel met sport, dus ik doe wel mee om te winnen”, zegt Zwiers. „Maar lukt het niet, dan is er geen man overboord. Ik heb hier een fijne baan en heb het ook naar mijn zin in Provinciale Staten. Dan gaan we gewoon verder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu