Stationshond Mannes krijgt onthard water en wordt nader onderzocht

Hond Mannes staat er na nog geen jaar weinig florissant bij. Foto: Archief Jaspar Moulijn

De Asser stationshond Mannes krijgt een waterontharder. Zacht water moet kalkvorming op zijn lijf voorkomen wanneer de hond stoomwolkjes uitblaast.

Mannes wordt ontsierd door doffe plekken op de laklagen die worden veroorzaakt door kalkafzetting. Inmiddels is een onthardingsmachine aangebracht. De installatie wordt in gebruik genomen nadat Mannes in goede staat is hersteld.

Alleen met het water is Mannes namelijk niet gered. De laklagen op de hond laten ook los. Dat wordt, zo is uit onderzoek gebleken, veroorzaakt door onthechting tussen de bruine beitslaag en de daarop aangebrachte afwerklagen. Dit vraagt om ingrijpende maatregelen.

De voor het onderhoud verantwoordelijke Nio architecten heeft zijn onderaannemer aangesproken om dit te herstellen. De onderaannemer heeft aangegeven eigen onderzoek te willen doen naar de oorzaak. Dit moet nog worden uitgevoerd, zo blijkt uit een brief van B en W aan de gemeenteraad.

Led-stenen brokkelen af en worden vervangen

De bij het kunstwerk behorende led-stenen in de Stationsstraat vertonen verder ook scheuren. Dit komt omdat een ingebouwde sensor te hoog in de steen is aangebracht waardoor de steen afbrokkelt. Alle Alle Led-stenen worden dit voorjaar vervangen.

QS Serafijn en Nio architecten zijn voor het beheer en onderhoud verantwoordelijk. Er is een contract voor 10-jaar met hen afgesloten. Nio is voor de gemeente aanspreekpunt voor het dagelijks beheer.

Nieuws

Meest gelezen

menu