Stationshond Mannes van Assen zakt van ellende bijna door de poten

Stationshond Mannes heeft nu al groot onderhoud nodig. Foto: Jaspar Moulijn

Mannes is ernstig aangetast. De Asser stationshond ziet er niet uit en zakt bijkans door de poten. En dat ruim een jaar na de onthulling van het bijna een half miljoen euro kostende houten kunstwerk.

Dat het niet goed ging met Mannes is al langer te zien. De hond veranderde na het enthousiaste onthaal op dierendag 2018 al snel van een fiere, glanzende reu in een vale lobbes. De problemen werden zichtbaar door vieze witte strepen op zijn lijf, afkomstig van de in het kunstwerk aangebrachte sproeikoppen.

‘Mannes is niet uit het juiste hout gesneden’

Mannes moest namelijk ook zorgen voor interactie met het passerende publiek. Wie een paar lieve woordjes tegen de houten hond sprak, werd beloond met een paar wolkjes nevel uit de sproeikoppen. Daar ligt waarschijnlijk het probleem. Door kalkafzetting wordt de glanzende rood/bruine vacht van Mannes aangetast. Mannes zou van binnen zelfs rotten, zegt de ChristenUnie in Assen.

Volgens fractievoorzitter Bert Wienen heeft Mannes na de met veel tamtam gepaard gaande onthulling nu al moeite om zich staande te houden. Afgelopen zomer is overigens al een poging gedaan om Mannes weer uit de ziekenboeg te krijgen, maar zonder succes, stelt Wienen vast. „Het onderhoud heeft niet geleid tot verbetering. Het is teleurstellend dat Mannes niet uit het juiste hout gesneden lijkt te zijn”, schrijft Wienen in vragen aan B en W.

Begin oktober 2018 werd Mannes onthuld:

Maker hond: het is onmogelijk dat Mannes rot

Arie Doornekamp van Doornekamp Woodspecials in Waddinxveen zegt niet veel over de staat waarin de hond verkeert te kunnen zeggen. „Maar dat Mannes rot, dat is onmogelijk. Er is accoya-hout gebruikt en dat kun je ook veertig jaar in een sloot zetten zonder dat er iets gebeurt.”

Doornekamp is niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Die garantie ligt voor tien jaar bij de kunstenaar, het architectenbureau Nio in Rotterdam. Maurice Nio is door persoonlijke omstandigheden niet meer direct betrokken bij het bedrijf en kan er niets over zeggen.

Doornekamp is duidelijk over de oorzaak van het verval van Mannes. „Nio heeft de onderhoudsplicht verzaakt. Bij het ontwerp was al bekend dat daar veel zorg aan moest worden besteed. Mannes moest glanzen en een exclusieve uitstraling krijgen. Dan heb je wel speciale lak nodig.”

Herstel Mannes wordt ingrijpende operatie

In de zomer zou Mannes al worden opgeknapt. Doornekamp: „Een aantal experts heeft hierover advies uitgebracht. Nio heeft dit in de wind geslagen en een ander onderhoudsbedrijf ingehuurd. Daarbij zijn materialen gebruikt die Mannes geen goed hebben gedaan. En wanneer er eenmaal scheurtjes optreden gaat het hard.”

Mannes is ook niet meer met een schuur- en poetsbeurt op te lappen, zegt Doornekamp. „Nee, het moet nu echt heel ingrijpend gebeuren.” Het verval van Mannes gaat Doornekamp aan het hart. „Dit is heel zuur. Het is een prachtig ding.”

ChristenUnie stelt ook vragen over andere kunstwerken

ChristenUnie voert Mannes op als voorbeeld van een aantal kunstwerken in Assen die een paar jaar na installatie al niet meer voldoen aan de gewenste kwaliteitseisen. Wienen noemt het ‘veelgeprezen’ lichtkunstwerk op de trappen van De Nieuwe Kolk. „Dat is kapot en gaat waarschijnlijk de beoogde tien jaar niet eens halen.” Verder wijst hij ook op nog maar een jaar oude het lichtkunstwerk in de fietstunnel bij het station en het kunstwerk op de trappen van De Nieuwe Kolk.

Al die kunstwerken zijn gemaakt in het kader van de zogeheten 1 procentsregeling. Daarbij is afgesproken dat 1 procent van een investering in gemeentelijke bouwprojecten wordt besteed aan kunst. De CU wil een overzicht van de afgelopen vijftien jaar van kunstwerken die op deze wijze zijn gefinancierd, wat de onderhouds- en meerkosten zijn en welke kunstwerken zijn gesloopt dan wel op de gemeentewerf terecht zijn gekomen.

Nieuws

Meest gelezen

menu