Coronavirus krijgt vat op ouderen in verpleeghuizen in Noord-Nederland

Foto: Danielle van der Heide

In steeds meer verpleeghuizen en woonzorgcentra in Drenthe en Groningen zijn bewoners besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit een rondgang langs grote zorginstellingen in het Noorden.

In twee van de zeventien ouderencentra van Treant zijn bewoners besmet, zegt woordvoerder Lars Wormveer. Het gaat om bewoners van de Holtingerhof in Emmen en de Paasbergen in Odoorn. Bij het kleinschalige verpleeghuis Kaailanden in Meppel van Zorggroep Noorderborg is volgens woordvoerster Muriel Hondelink bij meerdere bewoners, in elk geval twee, vastgesteld dat zij besmet zijn met het coronavirus.

,,Wat gevreesd werd, is helaas waarheid geworden met een uitbraak in de Kaailanden”, zegt bestuursvoorzitter Erwin Duits van Noorderboog daarover in een videoboodschap. ,,De zieke bewoners worden geïsoleerd verpleegd”, vult woordvoerster Hondelink aan. ,,We volgen alle richtlijnen van het RIVM om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Er wordt heel veel van ons zorgpersoneel gevraagd op dit moment. Vanwege de coronabesmettingen worden extra medewerkers ingezet om het personeel te ondersteunen.”

RIVM-protocol

De locatie met 24 bewoners in Meppel is volgens de woordvoerster de eerste en tot nu toe enige locatie van Noorderboog waar bewoners zijn besmet. Eerder al meldde zorggroep NNZC dat bij één van de cliënten in woonzorgcentrum Jannes van der Sleedenhuis locatie De Wolfsbos in Hoogeveen een besmetting met het coronavirus is vastgesteld. ,,De bewoner werd sinds het vermoeden van de besmetting volgens RIVM-protocol verzorgd”, meldt de instelling.

De cliënt is in quarantaine en de zorgmedewerkers hebben strikte regels omtrent beschermende middelen en hygiënevoorschriften in acht genomen. ,,De betreffende afdeling is gesloten en alleen toegankelijk voor een klein vast team van medewerkers. Het is belangrijk dat overige cliënten en onze medewerkers zo min mogelijk kans op besmetting lopen.”

Onduidelijk hoe bewoners virus hebben opgelopen

Eind vorige week bleek dat een bewoner van Zonnehuis BetingeStaete in Delfzijl met corona is besmet. ,,De cliënt wordt volgens protocol geïsoleerd verzorgd in het eigen appartement.”Dinsdag werd bekend dat ook een bewoner van woonzorgcentrum De Brink in Groningen is besmet met het coronavirus. Het gaat om cliënt die tijdelijk verbleef op de revalidatieafdeling. Het is onduidelijk hoe de patiënt het virus heeft opgelopen, zegt woordvoerder Marlous Lok van Zinn, waar de Brink onder valt.

Ook de meeste andere zorgorganisaties geven aan dat ze niet weten hoe de bewoners besmet zijn geraakt. In de woonzorgcentra worden al geruime tijd vergaande maatregelen genomen om het coronavirus buiten de deur te houden. Voor alle ouderencentra in Nederland geldt dat bewoners geen bezoek mogen van familie of kennissen. Als het virus eenmaal in een instelling is, bestaat het risico op verspreiding. Bovendien kan corona juist voor kwetsbare ouderen heel gevaarlijk zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu