Steeds op zoek naar de ideale schoonzoon: zo word je paardenfokker van het jaar Tinus, Geesje en Bertus Naber hebben de titel binnen

Steeds een beetje verbeteren en dan heb je een prachtige paardenfamilie. Tinus, Geesje en Bertus Naber uit Vredenheim bij Grolloo zijn uitgeroepen tot paardenfokkers van het jaar.

Bertus, Tinus en Geesje Naber (vlnr) hebben er meer dan zestig jaar inspanningen voor geleverd, maar nu zijn ze dan ook paardenfokker van het jaar geworden.

Bertus, Tinus en Geesje Naber (vlnr) hebben er meer dan zestig jaar inspanningen voor geleverd, maar nu zijn ze dan ook paardenfokker van het jaar geworden. Foto: Marcel Jurian de Jong

Bertus Naber (67) hoeft maar even te roepen of het vijftal merries en hun veulens komen vrolijk aandraven in de verwachting dat ze wat bix krijgen. Helaas: deze keer staat Bertus met lege handen en de paarden vertrekken weer snel naar een wat beter begroeid deel van hun weiland. De veulens doen zich daar tegoed aan de moedermelk.

Beroemde hengsten

De prachtige paarden zijn het gevolg van meer dan zestig jaar ploeteren. Bertus doet het uitvoerende werk op de paardenfokkerij van zijn oom Tinus (85) en tante Geesje (81). Zij zitten in de huiskamer van de boerderij in Vredenheim. Het vertrek staat vol met boeketten bloemen en er staat een grote bokaal. Het tastbare resultaat van de uitverkiezing tot fokkers van het jaar door het KWPN, het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. De Nabers brachten in de paardenwereld beroemde hengsten voort als Johnny Depp, Foundation en Nick Wimphof. Sportpaarden dus.

Tinus en Geesje hopen volgend jaar hun zestigjarig huwelijk te vieren. Maar al een jaar of vijf voor zijn trouwen startte Tinus met het fokken van paarden. Hij nam dat over van zijn vader. „Hij overleed toen op 63-jarige leeftijd”, vertelt Tinus. „Hij fokte landbouwpaarden, van die stoere Belgische trekpaarden.” In die tijd was duidelijk dat tractoren de paarden van de akkers zouden verdringen. Dus legde Tinus zich toe op paarden voor de sport en de sier. Tot 2000 deed hij dit naast zijn ‘gewone’ boerderij, een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw.

„Een dag en nacht verschil”, concludeert hij als hij de paarden van toen en nu vergelijkt. Het resultaat van continu proberen tot betere nakomelingen te komen. Steeds op zoek gaan naar de ideale schoonzoon, daar komt het op neer.

Wat zijn de tekortkomingen van mijn merrie?

„Je kijkt goed naar de tekortkomingen van een merrie”, legt Geesje uit. „Dan ga je kijken welke hengst die gewenste goede eigenschappen wel heeft. Met hem moet je dan gaan fokken.” Het is een proces van vallen en opstaan, geven Tinus en Geesje toe. Net zoals ideale schoonzoons in de mensenwereld wel eens blijken tegen te vallen, moet je ook maar afwachten of de gedroomde hengst echt voor betere nakomelingen zorgt.

De Nabers werken met een vaste hengstenboer. Tinus haast zich te verzekeren dat hij niet wil zeggen dat deze boer de beste hengsten heeft. „Ik wil geen trammelant met zijn collega’s.” Wel weet hij goed wat voor paarden er op zijn vaste adres op stal staan, zodat hij een goede match kan maken met zijn merries.

De hengsten gaan in de verkoop wanneer ze zo’n 4,5 maanden oud zijn en wanneer al het papierwerk in orde is. Adolescente hengsten bij allemaal merries houden, is geen goed idee, weet Bertus. De merries mogen meestal blijven. Vanaf een jaar of drie kunnen ze drachtig worden. De veulens die nu door het weiland dartelen, moeten dus de 21ste of de 22ste generatie zijn.

Kunstmatige inseminatie

„Eerst kwam de hengst gewoon langs, nu gaat alles met kunstmatige inseminatie”, vertelt Tinus, met iets van spijt in zijn stem. De moderne technologie is efficiënt, maar de sjeu gaat er ook een beetje vanaf.

Afgelopen vrijdag was de prijsuitreiking. Tinus is vanwege zijn gezondheid aan huis gekluisterd, maar Bertus was wel in Ermelo aanwezig waar uitreiking plaatsvond. Het kwam voor hem als een grote verrassing. Tinus en Geesje zouden de plechtigheid via een laptop volgen, maar die startte juist op dat moment met een omvangrijke update, zodat ze niks konden zien.

Er staan en hangen nog heel wat bekers en medailles in de huiskamer van Geesje en Tinus, maar deze prijs vinden ze heel belangrijk. „Het is de kroon op mijn werk”, zegt Tinus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu